Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В долината“, опера в пролог и две действия от Ойген д`Албер (съдържание)

Либрето на Рудолф Лотар по едноименната драма на Анхел Гимера.

Действащи лица и изпълнители:
• Себастиано, богат селянин – баритон
• Томазо, кмет – бас
• Моручо, слуга в мелницата – баритон
• Марта – сопран
• Пепа – сопран
• Антония – мецосопран
• Розалия – алт
• Нури – сопран
• Педро, овчар – тенор
• Нандо, овчар – тенор


Пролог
Овчарите Педро и Нандо са в планините заедно със стадото на богатия Себастиано. Педро разказва, че си мечтае да се прибере в долината и да намери красива съпруга. Внезапно се появява господарят Себастиано, който води със себе си красивата девойка Марта. Той казва на Педро, че трябва да слезе в селото, да се ожени за Марта и стане мелничар.

Първо действие
В селото слугата Моручо и слугините обсъждат Марта и задяват Педро, че си мечтае тя да бъде негова жена. Нури разкрива, че Марта ще се омъжи за овчаря и казва, че е подслушала разговор между Себастиано и Марта, от който става ясно, че двамата са имали интимни отношения. Ето го и Педро, който идва за сватбата си. Той не знае, че Марта е била любовница на господаря и не може да разбере защо всички му се подиграват. Моручо разкрива пред кмета Томазо миналите отношения между господаря и бащата на Марта. Той смята, че тъй като богаташът има годеница е решил да се освободи от Марта и затова я е дал за жена на Педро. Томазо е възмутен и е готов да се разправя със Себастиано, но е задържан от Моручо. След сватбата си Марта, която се страхува Себастиано да не реши да отиде при нея, не отива с Педро, което много го озадачава. Междувременно тя постепенно започва да обиква добрия овчар, който не може да издържи на непрекъснатите подигравки на селяните и решава да се върне в планината. Кметът Томазо я съветва да разкрие миналото си пред Педро. Овчарят първо е ядосан от чутото, но след това ѝ прощава и предлага да заминат заедно в планината. За да не направи някоя глупост, той напуска мелницата, ядосан от закачките, които си позволява да отправи богаташът към съпругата му.

Второ действие
Томазо разкрива миналото на Себастиано пред бащата на годеницата и сватбата отпада. Себастиано решава да си върне Марта, но тя го отблъсква. На помощ идва Педро, който се нахвърля върху насилника и го удушава. Той и съпругата му напускат селото и се отправят към планината, където се надяват да започнат нов живот.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 юли 2024 г.

16 юли Свири Филхармонията на Осло с диригент Клаус Макела. 3.00 часа – Джулия Пери (1924-1979), Кратка пиеса за малък оркестър. 3.09 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за виолончело № 1 в Ми бемол мажор, оп. 107. Солист: Сол Габета (виолончело). 3.38 часа – Петерис Васкс (р.1946), Gramata cellam (The Book) – втора част, Долчисимо. Изпълнява..

публикувано на 15.07.24 в 10:34

"Лоенгрин" в постановка от Виена

"Никоя друга опера на Вагнер не е получила толкова хвалебствия или е била обект на толкова критични подигравки като Лоенгрин. Едно е ясно – предвид вътрешната противоречивост на пиесата, театърът е изправен пред върховното предизвикателство да развие проникновена и чувствителна деконструкция на своите ролеви модели и конфликтни структури. Културата..

публикувано на 13.07.24 в 08:10

Danai – новият глас на българската музикална сцена

Емилия Тончева, актрисата, завършила Академията по драма в Пекин, излезе с албум от три песни под псевдонима Danai. Това е нейният дебют на българската музикална сцена. Емилия комбинира жанрове и изразни средства във всичко, с което се захване – актьорско майсторство, танц, музика. Неслучайно, когато погледнем към това, което днес някак..

публикувано на 12.07.24 в 09:34

Джейкъб Колиър пее с "Мистерията на българските гласове" в София

Джейкъб Колиър, импровизаторът, който на 29 тодини вече с пълно право може да се нарече легенда в джаза ще пее в София на 11 юли. Концертът ще се състои в Зала 1 на НДК,а заедно с певеца, текстописец, преподавател и продуцент, който при това умее да свири на над 10 музикални инструмента, ще излязат "Мистерията на българските гласове", композиторът..

публикувано на 11.07.24 в 16:40

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20