Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на спътникови изображения разказва за Освобождението с поглед от Космоса

Снимка: БГНЕС

Изложба на спътникови изображения разказва за Освобождението с поглед от Космоса. Експозицията беше открита в БАН от Института за космически изследвания и технологии и може да бъде разгледана до 16 март.

Изложбата представлява 10 цветни постера, на които чрез съвременни спътникови изображения и стари исторически карти са представени места на най-значимите военни действия по време на Руско-турската освободителна война, каза д-р Стефан Стаменов, който е неин автор:

"Всеки един от постерите има много информация и когато човек има знания за историческите събития, може да види много неща. Когато няма чак толкова знания, може да види красиви гледки на България от Космоса и стари карти".

По думите на д-р Стаменов, изложбата е доста сложна:

"Тя представлява комбиниране между съвременни спътникови снимки и архивни исторически карти от 19-и век".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14