Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кого ощетяват авторските и репроправата?

Анжела Димчева внася яснота по въпроса за компенсациите, които авторите да получават от заемане на книгите им от обществените библиотеки

БНР Новини
Анжела Димчева
Снимка: Ани Петрова

В последно време обществото се вълнува от наново поставеният въпрос за авторските и репроправата. Възникват опасения, че компенсациите, дължими на авторите, ще ощетят читателя и библиотеките.
Анжела Димчева от Съюза на писателите разсейва тези опасения. Не става въпрос читателят да заплаща такса, когато заема книга, а съответната държава членка на Европейския съюз осигурява тези пари. Не са ощетени нито читателите, нито библиотеките.
България се бави вече 11 години с приемането на нужното законодателство, което крие риск от глоби. Защо е това отлагане?
При условие, че когато това стане ще имаме възможност да кандидатстваме за финансиране на дигитализирането на библиотечни фондове.  
Отговорът е все същият – причината е в слабия ангажимент на държавата с култура. Ние сме на последно място по бюджет отделян за култура в Европа – едва 0,5%.
За сравнение в Германия е 1% от БВП, в Австрия 1,2% и дори в Албания е повече отколкото у нас – коментира Димчева.

Как би действал законът?

От бюджета на Министерството на културата всяка година на базата на изчисления да се правят отчисления, влизащи във фонд, който да разпределя компенсациите за авторите.
Идеята зад тази законодателна мярка е да се защитят малките езици. Тъй като инвазията на световни езици като английския, испанския, немския заглушават малките езици и култури. Още преди 72 години подобни мерки за защита на националната култура и език се прилагат в страни като Дания, Швеция и Норвегия. В тези страни такси за заемане на преводни книги не се плащат. Става въпрос само за национални издания.
В момента подобно законодателство съществува в 52 държави, като 29 от тях са в Европа.
Законът също така няма да засяга нито частни библиотеки, нито университетски или специализирани например, тъй като те са с ограничен, достъп. Т.е. законът за репроправата се отнася само до обществените библиотеки.
За да се приеме обаче, това трябва да се реши от Народното събрание. То би трябвало също така да приеме мярка за увеличаване на бюджета за култура, за да може да се създаде център, който да отговаря за функционирането на директивата.
Димчева цитира статистика, изнесена на научна конференция в Лисабон, която е впечатляваща: през 2016 в Норвегия са осигурени 12 милиона евро за компенсация за местните авторите, в Швеция - 15 милиона, в Дания - 22, в Ирландия, която има население от 3 милиона и половина, също са осигурени 12 милиона евро.
Първият известен закон за авторското право изобщо е въведен в Англия през 1709 и засяга книгите, тъй като още тогава ролята на езика и на книгите е била осъзната като твърде важна за държавността.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скулпторът Деян Боев представя "Малко място" в Габрово

"Малко място" е концептуална изложба на д-р Деян Боев, скулптор и преподавател в Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа". "Малко място" се вглежда в личните, вътрешните духовни тенденции и изследвания на автора. Изложбата показва специфичен начин на моделиране, вдъхновен от природните форми. Кураторският текст я представя..

публикувано на 28.03.24 в 08:10

Елена Алекова представя "Късчета от Рая"

Елена Алекова е приятел на добрите думи. Учи ги от дете. Първо запаметява дочутите от ехото на Родопа планина, после добавя нови, от строгите учители в основната и средната образователна степен, от преподавателите в университета, от срещите със забележителни литературоведи, по време на обучението си в Литературния институт в Москва и така до днес...

публикувано на 27.03.24 в 17:45

Празнуваме Международния ден на театъра

Днес потребността от сценични изкуства е много голяма. Като живо изкуство, театърът влиза в директен контакт със своята аудитория и това е от изключително значение във времена на свърхтехнологии. "Театърът е и изкуство, чрез което хората осмислят механизмите на тоталитаризма, изключително важно негово свойство в бурни времена като днешните...

публикувано на 27.03.24 в 16:05

"Духът на поета" и кошмарът на съвестта

С премиера ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър "Сава Огнянов" в Русе. Пиесата е "Духът на поета" от Стефан Цанев, която се играе с голям успех в Народния театър "Иван Вазов" вече повече от 10 години. Сега нов сценичен живот ѝ дава на русенска сцена режисьорът Ивайло Ненов. Така екипът на Русенския театър избра да отпразнува..

публикувано на 27.03.24 в 13:00

Георги Тошев с премиера на "Appassionata" в София

На 27 март 2024 г. в столичното кино "Одеон" от 19.30 ч., в рамките на 28-ия Международен София филм фест, ще бъде представен документалният филм "Appassionata" на Георги Тошев, посветен на австрийската пианистка от български произход Донка Ангъчева. Оператор е Борис Пинтев. Монтажист и режисьор на филма е Калояна Климентова. Документалната лента..

публикувано на 27.03.24 в 12:28