Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Честит юбилей на Анелия Шуманова, певицата - еталон за изисканост и съвършенство на българската музикална сцена

Петък, 16 март, от 14.30 часа

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Анелия Шуманова
Снимка: личен архив

Този петък (16 март) „Звездният експрес“ на програма „Христо Ботев“ ще предложи на слушателите вълнуващо пътешествие в особено изисканата компания на една от най-ярките звезди на родната класическа оперета, озарявала сцената на Държавния (тогава, днес Национален) музикален театър повече от три десетилетия. Името й е синоним на вокално съвършенство, сценично великолепие, елегантност и несравним чар. Анелия Шуманова е „най-добрият оперен глас и най-изисканата певица на Музикалния ни театър, която би направила чест и на всяка чужда музикална сцена“ според безспорния оперен специалист и ценител на красивите гласове, композитора Парашкев Хаджиев. Репертоарът й включва почти всички централни партии в най-популярните и поставяни оперети не само на Офенбах, Щраус, Лехар и Калман, но и на Пал Абрахам, Роберт Щолц, Франсис Лопес и Рудолф Фримл. Гастролирала е из цяла Европа, в Израел, в Алжир, а неповторимите й лирични героини винаги и навсякъде са предизвиквали спонтанния възторг на публиката и критиката, но незабравими и до днес остават вокалните й интерпретации на образите.
„Анелия Шуманова е певица и актриса с изключителен глас и рядко музикантско чувство. Никъде по света не съм слушала по-съвършена от нейната Теменужка“ – това са думи на съпругата на Имре Калман - Вера Калман, прекрасната муза, вдъхновила прочутия композитор за образа на Виолета от „Теменужката от Монмартр“. Още една ненадмината партия на сцената на българския музикален театър, към която никоя от българските певици след Анелия Шуманова не е посегнала, е Мадлен от оперетата „Бал в Савоя“ на Абрахам. Тази звездна роля на Анелия е провокирала нейната легендарна колежка – вечната суперзвезда на българската оперета Мими Балканска, да й напише писмо от болницата с пожелания за успех на премиерата: „Скъпа, мила и способна Анелия-Мадлен, от цялото си болно в този момент сърце Ви целувам и желая да наследите моя дълъг, красив и успешен сценичен живот“. И Анелия го прави с лекота и блясък. На 12 март, скромно и в много тесен приятелски кръг, Анелия Шуманова отбеляза юбилейния си рожден ден. Звездният екип на „Звездния експрес“ й пожелава много, много здраве, радост, семейно щастие и благополучие. Нашият разговор с неповторимата класическа оперетна героиня на българския музикален театър ще продължи и следващата седмица – денят, часът и мястото са известни: петък, 14.30 часа, програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Музикамерон“ – нови пътища за камерната музика

Един нов и обещаващ проект изгрява на българския музикален небосклон. Това е сдружението за камерна музика „МузиКамерОн“ , основано от трима ярко изявени в своята област български изпълнители: виолистът Румен Цветков, виолончелистът Атанас Кръстев и пианистката Виктория Василенко. Основната идейна художествена концепция на тримата музиканти и..

публикувано на 18.09.21 в 12:15
Марио Диаз

Майсторски клас на Марио Диаз в Плевен

С два концерт – на 17 септември в Плевен в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие 1869“ и на 18.09 в София в зала „България“ ще завърши майсторският клас на преподавателя в „Моцартеума“ в Залцбург Марио Диаз. Диригент и на двата концерта ще бъде Найден Тодоров. В Плевен пристигнаха млади певци от Япония, Корея, Италия, Испания, Австрия, Германия...

публикувано на 17.09.21 в 09:41
Мария Принц и Карл-Хайнц Шютц

Обичате ли Брамс?

Това заглавие от романа на Франсоаз Саган е традиционно да бъде използвано, когато става дума за музиката на Йоханес Брамс. Ще го сторя и аз, защото хората, с които разговарям са негови страстни почитатели и то от много години. Това са флейтистът Карл-Хайнц Шютц и пианистката Мария Принц, които записаха и издадоха за „Наксос“ сонатите за кларинет и..

публикувано на 16.09.21 в 18:15
Адриан Прабава

Адриан Прабава отново дирижира в София

Първото гостуване на германо-индонезийския диригент в София е през 2016 година, когато представя със Софийската филхармония Четири скици за голям оркестър на Димитър Ненов, цигулковия концерт на Александър Глазунов със солист Тацуки Нарита и Симфония №4 на Густав Малер, а концертът е част от цикъла „Да вкусим небесните радости“. След година отново е..

публикувано на 16.09.21 в 16:05

Новият сезон на Благоевградската опера

Този сезон е юбилеен за театъра в Благоевград. Камерната опера навърши 50 години. Началото на специално общество ангажирано с поставянето само на камерни опери е поставено през 1972 г. по идея на Пламен Карталов, който става негов директор, главен художествен ръководител и режисьор. Първата постановка е „Любов и хитрост“ на Хайдн. Сред..

публикувано на 16.09.21 в 12:15