Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велика Цонкова представя концертите за цигулка от опус 8 на Антонио Вивалди

Велика Цонкова

Интегралното представяне на дванайсетте концерта, обединени в опус 8 под заглавието "Състезанието между хармонията и инвенцията", ще бъде поделено в две вечери в камерната зала "България" - на 21 март и на 16 май. Те са част от цикъла на Софийската филхармония "Щрайхисимо".

На 4 март се навършиха 340 години от рождението на Антонио Вивалди. Своя опус 8 той създава в родния си град Венеция. Партитурите са публикувани през 1725 г. в Амстердам. Най-прочути от 12-те творби са четирите, обособени в цикъла "Годишните времена" - програмни концерти, в които композиторът майсторски съчетава виртуозност и нови композиционни прийоми, описващи природата през различните сезони. Това поставя пред изпълнителите предизвикателството да откриват различни цветове и дава възможност за собствен прочит - така смята цигуларката Велика Цонкова, музикант с висока изпълнителска култура, професор по цигулка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров". Тя има определен интерес към музиката на този автор - през 2017 година, отново в партньорство с ансамбъл "Арс Музика", изпълни и неговия опус 3.


Чуйте в звуковия файл интервю с проф. Велика Цонкова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", в което тя споделя какви са предизвикателствата пред изпълнителите в музиката на Вивалди, и запис от концерт с музика на композитора през 2017 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14