Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едни не само 3 милиарда евро

БНР Новини
"Ще бъдем непоклатими и никакви отстъпки няма да правим” заяви на партиен форум Ердоган, часове преди срещата в Евксиноград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След по-малко от седем часа в Евксиноград ще има среща. Преди нея, пред партиен форум в Трабзон, турският президент рече: „Западът се опитва да ни поучава, да ни дава съвети. Да ги остави за себе си… Утре и без друго ще бъдем заедно във Варна, подготвен съм и всичко ще им покажа… Ще бъдем непоклатими и никакви отстъпки няма да правим.”
„Надявам се да не тропа, надявам се да бъде диалог. Душевните граници на Ердоган са доста широки” – така пък отговори на въпрос дали турският президент ще тропа по масата шефът на българската дипломация Екатерина Захариева.
 „Не очаквайте конкретни споразумения от срещата на върха между ЕС и Турция във Варна… Важно е да се запази добрият тон и да се постигне взаимно разбиране, което в момента не съществува.” – обявиха пък от кабинета на министър-председателя.
Според Anadolu Agency основните въпроси, които ще обсъждат европейските лидери Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и турският държавен глава са четири – митническият съюз, либерализация на визовия режим, стъпки за борбата с тероризма и отпускане на финансова помощ по споразумението за бежанците. Всичките от основно значение за южния ни съсед. Последният много важен и за сигурността на България.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кин Стоянов: Единственият достоен участник в скандала с роман на годината е Елена Алексиева

Писателката Елена Алексиева отказа престижната награда за своя роман "Вулкан", връчена от Национален дарителски фонд "13 века България". Това се случи след разкрития за нарушения в процеса на избор на Роман на годината. Проблемът е участието на Борис Минков в журито, който е и редактор на романа, а това е нарушение на устава на фондацията. Журналистът..

обновено на 13.05.24 в 11:42
Петър Ганев

13 май: Ден на данъчната свобода – символичен, но доколко?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" дискусията се съсредоточава върху отбелязването на Деня на данъчната свобода в България. Тази година, след 134 дни на работа изключително в полза на държавния бюджет, 13 май е определен като символичната дата , на която гражданите номинално започват да работят за себе си. Петър Ганев , икономист..

обновено на 13.05.24 в 10:42

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50