Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сър Андрю Лойд Уебър празнува 70-годишнина с нов рекорд на Бродуей

Андрю Лойд Уебър
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Често го наричат "Краля на мюзикъла". Всъщност той е "само" барон. Свикнал е да му обръщат внимание. Първият му успешен опит е "Йосиф и фантастичната му пърстра дреха" - мюзикъл по библейски сюжет, който продължава да бъде любим на училищните трупи, дори и 50 години след първата постановка. Създава го с текстописеца Тим Райс, с когото работи от 17-годишен.


Рекордите и наградите съпътстват лорд Лойд-Уебър, почетен член на Камарата на лордовете, през целия му съзнателен живот. Мюзикълът „Котки“ например е един от рекордьорите в творчеството на композитора – от 1981 до 2000 г., когато продукцията затвори в лондонския Уест Енд, това беше най-дълго изпълняваното заглавие изобщо. В момента е на четвърто място, но все пак е един от любимите на публиката. Дори и в София той събра многохилядна аудитория, а беше само пътуващ спектакъл. Според статистиката на Really Useful Group – компанията на Уебър, "Котки" е изпълняван на 15 различни езика, в повече от 30 страни по света, пред многомилионна публика. Има седем награди "Тони" и две "Лорънс Оливие". От 2016 г. отново е на Бродуей. Истински феномен!

Междувременно на второ място сред най-изпълняваните мюзикъли в света вече е "Фантомът на операта".

А от януари 2017-а сър Андрю отново влиза в историята - с четири постановки на Бродуей едновременно, а това не се е случвало от 1953 г., когато са играни четири заглавия на Роджърс и Хамърстейн.

В предаването класика.com по "Хоризонт" празнуваме заедно със сър Андрю Лойд Уебър - 70-ият му рожден ден беше на 22 март, а годишнината му ще бъде отбелязана подобаващо на много места по света през следващите месеци. В София ще гледаме рок операта „Исус Христос Суперзвезда” на 5, 6 и 7 април в зала 1 на НДК, с култовия изпълнител Тед Нийли, изиграл ролята на Спасителя за първи път през 1971 г.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14