Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл "Това съм аз"

Снимка: личен архив

Оперната прима Александрина Пендачанска ще празнува 30 години на сцената с мултимедиен концерт-спектакъл "Това съм аз" тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК.

Тя е Агрипина, тя е Електра, тя е Кармен и Сантуца, тя е Саломе! Тя е не само забележителна оперна певица, но и голям артист, аплодиран на световните подиуми. 

Хората, които познават Пендачанска, и меломаните, които следят успешната й кариера, знаят, че тя е много искрен и открит човек със собствена позиция по наболелите обществени проблеми. „Това съм аз“ звучи точно в неин стил – заявява силата и категоричността на утвърдения артист.

Събитието отбелязва 30 години от дебюта й на голямата сцена. Тогава тя е 17-годишна и както споделя - със самочувствие на примадона. Скоро обаче тези нагласи се стопяват, за да отстъпят на ежедневен труд, усилия и въпреки многото успехи – на трезвост. За тези три десетилетия Александрина Пендачанска постигна мечтани от повечето музиканти висоти – пя в партньорство с великолепни нейни колеги, под палката на големи диригенти, работи с някои от най-влиятелните режисьори в операта. Записите й получават награди, за нея правят филми.

Наскоро тя дебютира в 70-ата си роля! Такава кариера изисква от певеца характер и майсторство, за да се опази по трудния път. Певицата е научила тези уроци добре и дано да дойде ден, когато самата тя ще ги предава на прохождащите свои млади колеги.

А за тази вечер тя е избрала ролите, които обича и които представят широкия спектър на нейния огромен репертоар. Оркестърът, с който е избрала да пее, е на Пловдивската опера под дир на Мартин Пантелеев. Спектакълът е мултимедиен и обещава изненади за присъстващите в залата. 

Ето какво каза примата за слушателите на "Хоризонт":

"Искам да поздравя слушателите на програма "Хоризонт" с началото на тази Страстна и вълнуваща седмица. За мен тази седмица започва по един особено трепетен начин – с концерта довечера, с който заедно с Пловдивската филхармония и Мартин Панталеев ще отпразнуваме 30 години от началото на моята кариера на същото това място, на което тя започна през 1988 година - в зала 1 на НДК".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ирена Гъделева.

Личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14