Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Наследници на песента: Да изпееш песните на Апостола – Мария Колева

Всички големи личности в нашата история са свързани с песента и българския корен, казва певицата

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Мария Колева в Първо студио на Българското национално радио
Снимка: Булфото

Тя носи характерен изпълнителски стил и съвременно музикално мислене, изразени в многостранни творчески контексти. Притежава певчески качества на завършен артист, отдавна прескочил границите на фолклорните диалекти в народната музика. Нейният глас идва от земята на Апостола, а с таланта и творчеството си достига високо професионално майсторство. Мария Колева е наследник на семейна музикална традиция с корени от подбалканските села Васил Левски и Каравелово – селища с богати традиции в Карловския край. Първите песни учи от майка си – самобитна певица, носител на средногорския певчески стил. "Тя пееше, аз повтарях след нея, записвах текстовете – така разучавах песните, разказва Мария: Нося белезите и стилистиката на майчиното пеене. Все още усещам стила й при звукоизвличането, отделни фрази и т.н. До ден днешен аз не преминах в същинския тракийски стил, средногорският остана белег на моето пеене". 

Възпитаник е на музикалното училище в Котел, където има щастието да се учи от голямата тракийска певица Вълкана Стоянова: "Средното образование е най-важно в изграждането на един професионален изпълнител, всичко друго е усъвършенстване. Вълкана Стоянова остави една човечност и сякаш не беше големият артист, а най-обикновен, земен човек. Нейният стил е белязъл и моя изпълнителски стил", споделя певицата. В музикалното си развитие усвоява различни певчески маниери, необходимост за един многопластов певец с богата изпълнителска практика: академичния хор на АМТИИ – Пловдив, Държавния ансамбъл „Филип Кутев”, вокалните формации „Драгостин фолк”, „Аква-Делия”, модерни етно групи. Мария Колева е сред основателите на формация „Балкански гласове” и квартет „Аврена”  – първия вокален квартет на 1990-те години, който експериментира с етномотиви, джаз елементи и алеаторика. Нейни песни присъстват в музикалната поредица „Звуковите икони на България”  и CDалбумитена Оркестъра за народна музика на БНР.  За фонда на националното радио регистрира песенни образци от Карловско в звукозаписи с тематично разнообразие. Съвместно с Теодосий Спасов записва хороводни песни върху електронни аранжименти, а безмензурната „Иван на Донка думаше” – в традиционен стил (глас и кавал). Специално за нея композиторът Христофор Раданов създава авторската песен „Не ме задявай лудо”, включена в албума „20 години заедно”, продуциран от БНР.

Мария Колева изпълнява по време на честването на 180-годишнината от рождението на Васил Левски в Карлово - Отдавна ли си момне ле калугерица
Особено интересни в репертоара на Мария Колева са песните, за които се твърди, че Васил Левски е запявал по различни поводи. На 18 юли 2017 година България отбеляза 180 години от рождението на Апостола. На тържествената церемония пред паметника в Карлово тя изпълнява една от любимите му песни – „Отдавна ли си момне ле калугерица” в съпровод на кавалджията Георги Добрев – паметен момент за музикантите: "През годините изпълнявам тази песен в родната къща на Васил Левски с огромно удоволствие. И до сега продължавам традицията, но 2017 година беше кулминацията, заедно с младия колега Георги Добрев. Това е спомен за цял живот. Да застанеш пред лика на Левски в родния му град и да изпееш песен, която знаеш, че той самият е изпълнявал – усещането е космично. И може би е добре да се замислим, че всички големи личности в нашата история са били свързани с българския корен, с песента". Вокалната интерпретация на „Отдавна ли си момне ле калугерица” с гласа на Мария Колева като солист на „Аква-Делия” присъства в музикалните филми на националната телевизия – „Копнения” и „Песните на Левски” (реж. Димитър Шарков). Мария е посветена и на вокално-педагогическа работа. За кратко преподава в музикалното училище в Котел, а днес е търсен вокален специалист от български и чуждестранни певци. "Работата с млади хора е изключително интересна. От една страна виждаш себе си в началния етап, а от друга – изградени изпълнители. Получава се интересен обмен, казва тя и посочва за пример популярната певица Нели Петкова: Още в ученическите години Нели знаеше, че ще бъде певица и заслужава да бъде световна певица. Очаквам да я видя по световните подиуми. Тя е пример за това как се става голям артист". В момента Мария Колева е вокален педагог в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”: "Преподаването в театралната академия е много по-интересно, защото актьорите са освободени хора. Те пеят по един емоционален и естествен начин. И всеки един от нас, за да се развива духовно, трябва да се докосва до изкуството, до нашите традиции". Необходимо е да отбележим нейните лични инициативи не само като изпълнител, но и автор на вокални композиции, особено изразени в импровизаторската фантазия на твореца. Това се наблюдава от участието й като вокалист на група „Ом” в документалния филм „Посветените на огъня” (реж. Васил Къркеланов), както и в други съвременни арт проекти. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За първи път в ефира – малко познатата опера на Амилкаре Понкиели „Литовците“

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“, на 25 септември от 22 часа, ще бъде излъчен запис, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. С концертното изпълнение на почти непознатата опера „Литовците“ от Амилкаре Понкиели е открит миналогодишният юбилеен сезон в Литовската национална филхармония във Вилнюс. С тази продукция на 5 септември..

публикувано на 25.09.21 в 07:55
Цигуларката Зефира Вълова, основател и артистичен директор на фестивала „Изкуството на барока“

Започва фестивалът „Изкуството на барока“

За петнадесети път с гала концерт на 26 септември във Военния клуб в София започва фестивалът , който ще събере певци и инструменталисти, майстори в изпълнението на барокова музика. Първият концерт е по проект на „Платформа за развитие и балканско сътрудничество в областта на старинната европейска музика“ и представя изпълнители от България,..

публикувано на 24.09.21 в 17:45
Катедралният площад в Мариенбург, 1 действие на „Литовците“ от Амилкаре Понкиели, 1874 г.

„Литовците“, опера в пролог и три действия от Амилкаре Понкиели

Музика: Амилкаре Понкиели Либрето: Антонио Гисланцони по историческата поема „Конрад Валенрод“ на Адам Мицкевич. Първо изпълнение: 7 март 1874 г. в Миланската Скала Място и време на действието: Литва, Мариенбург, XIV век Действащи лица: • Арнолдас или Арнолдо, литовски княз – баритон • Алдона, негова сестра – сопран • Валтерис или Валтер..

публикувано на 24.09.21 в 12:31
Красимира Стоянова, концерт от ММФ „Варненско лято“, диригент Георги Димитров

Концерт на Красимира Стоянова

На 20 август в рамките на международния музикален фестивал „Варненско лято“ се състоя концерт на Красимира Стоянова с участието на симфоничния оркестър на държавна опера Варна бяха изпълнени. В летния театър, под диригентството на Георги Димитров бяха изпълнени арии и оркестрови фрагменти от „Аида“, „Отело“, „Силата на съдбата“ на Верди, „Палячи“ на..

публикувано на 24.09.21 в 08:21

Музиката работи там, където думите не могат

Днес лечебните свойства на музиката са научно доказан факт с широко приложение не само в психотерапията, но и в редица други области на медицината и социалните дейности. „Всички ние обичаме музиката и ежедневно сме потопени в нея, но музиката е и научна дисциплина, терапия с целенасочено въздействие върху пациента, приложима от неговия..

публикувано на 21.09.21 в 08:25