Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Далия квартет представя в София музиката на Испания

Далия квартет от Испания

Испанският Далия квартет наподобява малък приятелски кръг – цигуларката Елена Рей свири в ансамбъла от самото му създаване, заедно с Олегер Белтран - цигулка, Анна Пуч - виола и Ерика Вайс – виолончело. Те са млади, но камерната музика ги интригува много, затова, извън оркестровата работа, испанските музиканти обичат да се срещат като квартет на сцената. Името Далия са избрали по две причини – защото цветето далия е красиво, и защото името му наподобява името на великия художник Салвадор Дали.

На 11 април в камерна зала "България" Далия квартет ще изпълни непознати за българската публика творби от двама каталунски автори: Струнния квартет “Изглед към морето” от Едуард Толдра, живял между 1895 и 1962 г; Струнен квартет № 2 от Роберто Герхард – роден година по-късно и живял до 1970, както и Квинтет с кларинет от Хесус Торес – наш съвременник от Сарагоса. В концерта ще участва и младата кларинетистка Лаура Руис Феререс.

Концертът на Далия квартет в София, в рамките на Европейския музикален фестивал, е част от проекта “Европа” на Институт "Сервантес", Националния център за разпространение на музиката и Националния институт за сценични изкуства и музика на Испания, чиято цел е да запознае европейската публика с достиженията на испанската камерна музика. Проектът се осъществява в българската столица след неговото представяне в Мюнхен, Виена и Букурещ.

Чуйте повече за Далия квартет в интервюто с цигуларката Елена Рей в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14