Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика на Димитър Ненов звуча в Катар

Йордан Камджалов
Снимка: Никола Попов

Концерт, наречен "Пътуване из Европа", слушаха в столицата на Катар – Доха, на 30 март. Там има силен многонационален оркестър - Катарската филхармония, а сега този състав изсвири за първи път и една българска творба – Токата от Димитър Ненов. Още десет европейски страни бяха представени с музикални шедьоври - сред тях сюита "Жар птица" от Игор Стравински, поемата "Прелюдии" от Ференц Лист, Румънска рапсодия от Джордже Енеску, увертюри от опери на Вагнер и Верди и др.

Това научи екипът на предаването "Алегро виваче" от нашия сънародник Йордан Камджалов, поканен да дирижира. Концертът, с който беше отбелязан Деня на Европа, се проведе с подкрепата на българското посолство в Доха.


"За първи път там беше изпълнена Токатата от Димитър Ненов - един от най-големите български шедьоври, в оркестрация на Лазар Николов. Произведението беше посрещнато изключително радушно и с много голям интерес от оркестъра. Това, според мен, и на интелектуално ниво беше най-силната композиция в целия концерт." - сподели Йордан Камджалов, носител на наградата "Музикант на годината 2011" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" на БНР.

Чуйте интересни подробности в интервюто с Йордан Камджалов в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14