Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ppIANISSIMO 2018 - вход свободен за новаторството в клавирната музика

За своето 21-во издание Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO планира богата програма с 10 концерта и редица съпътстващи творческо-образователни събития: три майсторски класа, два уъркшопа, срещи с изпълнителите и др. В тях ще вземат участие както изтъкнати чуждестранни (предимно европейски) и български изпълнители, така и млади и дебютиращи музиканти.

Началото на 13 април от 19 часа ще бъде поставено с рецитал за разширено пиано на Рикардо Дескалцо от Испания. В същия ден преди обяд гостът ще изнесе и един от предвидените майсторски класове в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".

Втората вечер ще бъде посветена на джаза, но отново с водещата роля на пианото в триото на Давид Хелбок, а в неделната вечер от първия уикенд на ppIANISSIMO публиката ще чуе 39 едноминутни творби от 39 автори от различни страни. Изпълнителите са Мартин Савелиев – кларинет, Теодора Атанасова – виолончело и Инес Симеонова – пиано.


Ето и програмата на фестивала в трите седмици:

13 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Солов клавирен рецитална Рикардо Дескалцо (Испания)
14 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - концерт на David Helbock Trio (Австрия)
15 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Мозайка - едноминутни солови и камерни композиции от цял свят


20 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Концерт на Дуо "Диагонал" (Дания/България) 
21 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Солов клавирен рецитал на Марсел Вормс (Холандия)
22 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Музиката на Бьорк - концерт на Мила Михова (сопран) и Николай Стайков (клавесин/челеста/пиано)


27 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Солов клавирен рецитал на Хайк Меликян (Армения)
28 април, 11:00 ч., Студио 1 на БНР - От края до началото на времето - концерт на ансамбъл SILAKBO
28 април, 19:00 ч., НМА "Проф. Панчо Владигеров", голяма концертна зала - Солов рецитал на Дариус Пшибилски (Полша) - орган
29 април, 19:00 ч., Студио 1 на БНР - Свръх материя: концерт/пърформанс на Хипер Дуо (Швейцария).

Всички събития са с вход свободен.

Интересни подробности за първите три концерта от афиша на ppIANISSIMO 2018 разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" Илия Граматиков - артистичен директор на фестивала. Чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14