Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В почит към проф. Добри Палиев

Снимка: Софийска филхармония

С голям концерт в столичната зала "България" на 22 април от 19 часа ще бъде отбелязана 90-годишнината на проф. Добри Палиев.

Събитието ще събере на една сцена прочутия ансамбъл "Полиритмия"; наследниците от ансамбъл "Тупан" към Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, водени от Стоян Анкулов; хор „Мистерията на българските гласове” с диригент Дора Христова и блестящите солисти Василена Серафимова и Христо Йоцов.

Ще прозвучи премиерно Концерт за маримба и оркестър от Румен Бояджиев-син, за първи път в София ще бъде изпълнен и Концерт за барабани и оркестър от Христо Йоцов. Младите Сара Чакърова и Анастас Паев пък са солистите в българската премиера на „Среднощни песни“ от Георги Арнаудов. Софийската филхармония ще бъде дирижирана от Любомир Денев-младши.

Научете повече за човека, който черпеше енергията си от музиката.

Основоположникът на българската перкусионна школа е роден на 20 април 1928 г. в Перник. Израства в Шумен, където семейството му има пивоварна. Като дете свири на акордеон, китара и тромпет, но 14-годишен се насочва към ударните инструменти и макар че е самоук, е приет в Консерваторията.

По онова време школата по ударни инструменти в България тепърва започва развитието си. Бъдещият първи професор по специалността разработва нови методи, които са световно признати. Много от учениците на проф. Добри Палиев стават водещи изпълнители и преподаватели у нас и по света. През 1976 г. той създава перкусионния ансамбъл "Полиритмия", в който свирят и двете му дъщери - Мария и Искра.

"Баща ни нямаше време, той много работеше, и ние със сестра ми си ходехме при него на уроци два пъти седмично като всички други деца." - спомня си сега Мария Палиева, продължител на школата на проф. Палиев, организатор на концерта. Марина Миндова добавя, че 90% от инструктивната литература в музикалните училища са от творчеството на проф. Добри Палиев, така че децата от поколения познават името му.

Цялото интервю с Мария Палиева и Марина Миндова за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14