Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на проф. Добри Палиев

петък, 20 април от 23 часа

БНР Новини
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Добри Палиев се ражда в семейството на Мария Себастият фон Милде, наследничка на стара чешка благородна фамилия и Добри Палиев, буден и образован българин от град Елена. Музикалната история на семейството започва, когато и двамата сина, Отокар и Добри започват да свирят, единият на цигулка, другият на акордеон, и стават професионални музиканти. Така те слагат началото на музикален род, чиято история продължават и днес техните деца, и внуци. Добри Палиев, по стара чешка традиция, е кръстен на своя баща. Той се ражда докато семейството живее в Перник. Появява се драматично на бял свят при едно знаменателно събитие, сякаш „с гръм и трясък”, по време на земетресението, разтърсило града, на 20 април 1928 година. През годините на Втората световна война семейството живее в Шумен, където родителите на Мария Милде имат пивоварна. Именно там става ясно, че съдбата на Добри Палиев ще бъде белязана от музиката. В професионалната му биография по любопитен начин се редуват закономерности и случайности.
Първите стъпки в музиката той прави свирейки на акордеон и тромпет. По-късно обаче е привлечен от ударните инструменти, и става основател на перкусионна школа в България.
Приносът и откритията на проф. Добри Палиев в музикалното изкуство го превръщат в едно от най-забележителните имена от втората половина на XX век. Творец и изпълнител, учител и композитор, той е незабравима, значима и обаятелна личност с ярка индивидуалност, който открива пред ударните инструменти неподозирани дотогава възможности. А най-забележителното за нас българите е, че ако човек влезе в музикален магазин в която и да е европейска страна и потърси ноти за ударни инструменти, без колебание ще му препоръчат някой от учебниците на Добри Палиев.  
„Имах шанса да бъда и аз, в последната декада от неговия живот. Всеизвестен факт е, че той започва буквално от нищото, в страната, в която по това време е нямало нито един професионален ударен инструмент, абсолютна липса на информация и традиции. Делото ми е гигантско, точно каквото беше чувството му за хумор и добротата му” – казва Румен Бояджиев-син.
С тържествен концерт на 22 април от 19 часа в зала „България” ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на професор Добри Палиев. В програмата ще прозвучат творби от Добри Палиев, Ценко Минкин, две световни премиери от  Румен Бояджиев-син и Георги Арнаудов. Събитието ще събере на една сцена прочутия ансамбъл „Полиритмия”; наследниците от ансамбъл „Тупан” към Националното музикално училище „Любомир Пипков” – София, водени от Стоян Янкулов; хор „Мистерията на българските гласове” с диригент Дора Христова и блестящите солисти Василена Серафимова и Христо Йоцов. Всички те ще бъдат обединени от диригентската палка на Любомир Денев-син.  
В звуковия файл чуйте част от разговора с дъщерята на Добри Палиев – Мария Палиева, която си спомня за детството, за работата му като преподавател и за ансамбъл „Полиритмия”.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30

Музиката на "Молец", която носи усещане за свобода

Един мъдър човек каза, че откакто се е появило радиото, самотата вече не била същата. А какво да кажем за музиката в такъв случай?! Какъв разговор само водим с нея, без дума да кажем. Когато душата има нужда да замълчи и търси друга душа, музиката говори като за двама. Когато живееш между невъзможности, музиката ти показва пътя. Разкрива ти..

публикувано на 16.04.24 в 08:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 април 2024 г.

16 април Свири симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин. 3.00 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Рапсодия по тема от Паганини, оп. 43. Солист: Андрей Гугнин (пиано). 3.27 часа – Сергей Рахманинов (1873-1943), Прелюд в Сол мажор, оп. 32 № 5. Изпълнява Андрей Гугнин (пиано). 3.32 часа – Сергей Прокофиев (1891-1953),..

публикувано на 14.04.24 в 09:05

"Летящият холандец" се завръща на сцената на Кралската oпера

След дългогодишно отсъствие "Летящият холандец" на Рихард Вагнер се завръща на сцената на Кралската oпера. Вагнер създава произведението вдъхновен от сатиричната новела "Мемоарите на господин фон Шнáбелевóпски" на Хайнрих Хайне и разтърсен от едно свое бурно пътешествие с малък кораб от Рига до Лондон. Записът, който ще прозвучи е от 16 март 2024..

публикувано на 13.04.24 в 08:05
Аделина Александрова и проф. д-р Петя Бъговска (вдясно)

Проф. д-р Петя Бъговска: Много е важно да има отношение към миналото

За нея спокойно може да се каже, че не тя е избрала инструмента, на който свири, а той е избрал нея. Заниманията ѝ с музика всъщност започват от пианото, но съдбата пожелава животът ѝ да бъде свързан с контрабаса! И там тя е пълновластна господарка – изтръгва от него звуци, изненадващи за внушителния му размер, и го подчинява безусловно на творческата..

публикувано на 12.04.24 в 11:15