Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 25 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Пещерите на България
„Ягодинска“ и „Дяволско гърло“

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Бяла риза, черна роза
Песенни стихове от: Серджо Бардоти, Фабио Конкато, Боб Дилън, Гриша Трифонов, Пол Саймън, Живка Шопова, Винисиус Де Мораеш.

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Свобода в Бремен или хубавата Клара“ от Райнер Вернер Фасбиндер

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Колоритни фолклорни изпълнения от Ирландия и Уелс. Сред изпълнителите – „Гейтхаус“, „Найн Бах“, Финбър Фюри, Пади Глакин и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Романено проджект, Вели Чаушев, Валери Димчев, Асен и Милена и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Спанакът и желязото“, автор Красимир Дамянов

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден - Спомен за Петър Гюзелев от група „Щурците“
• Изборът на водещия - Дипломатически възможни за срещата на Върха на ЕС на 17 май след като испанският премиер Мариано Рахой заплаши с вето софийската декларация за Западните Балкани.
• Рязко
• Приема в детските градини - официалната позиция на Столична община.
• Интервю с Миглена Стойнова – директор на 75-то ОДЗ „Сърчице“, София.
• Двойният стандарт при храните – интервю със зам. омбудсмана Диана Ковачева.
• Човекът – Евелина Иванова – преподавател по танци за баби и внуци.
• Минути за култура – Покана за концерта на Хилда Казасян „С усмивка за Ела Фицджералд“
• Интермецо – Покана за танц

от 10.00 до 11.00 часа
Нашият ден – практично
• Какви са новите правила за прием в първи клас и какви са проблемите, които ги съпътстват?
Събеседник: Ева Борисова, от Институт за прогресивно образование.
• У дома сутрин – Как да спасим пчелите в големите градове?
• По пътя – крепостта Овеч, Провадия.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
• Гости: Дамян Попов и Миа представят новата си дуетна песен;
• Гост: Боян Бояджиев ни запознава с унгарската електро група BELAU, която ще представи своята изключително нежна, лятна, свежа, топла и зареждаща музика в стил chillwave за първи път в София на 27 април;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
 Кво става всъщност?

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Гостува кинокритикът Александър Донев по повод новата му книга „Помощ от публиката. Българските филми и техните зрители в началото на ХХI век“.
• Светослав Николов представя програмата на пролетното пето издание на Джобен фестивал в ателие „Пластелин“ в София.
• Кои са номинираните за тазгодишната Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ – представя ги Деси Тенекеджиева, председател на фондацията, която носи името на изтъкнатия театрален режисьор.
• Теодосий Спасов представя Western Balkans Bands BG преди концерта на групата, сформирана специално за първото издание на SoFest 2018 - Западни Балкани в София.
• Продуцентът Мая Райкова представя финалистите от 49-ото издание на конкурса за нова българска поп и рок песен „Пролет” 2018 преди галаконцерта по награждаването в Българското национално радио.
• ppIANISSIMO 2018: Илия Граматиков представя програмата от третата седмица на XXI Международен фестивал за съвременна клавирна музика в Първо студио на БНР.

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Тенденциите в съвременните европейски драма и театър - разговор с Фредерик Зонтаг - френски драматург и режисьор.
Понастоящем работи върху „Призрачна трилогия“, която освен „Джордж Каплан“ (2013 г.) включва пиесите „Бенямин Валтер (2015 г.) и „Б. Травен“ (2018 г.). „Призрачна трилогия“ е цикъл, в който чрез три призрачни героя, авторът изследва понятието за идентичност и политическия смисъл на художествените наративи през целия ХХ век до ден днешен.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Музик мания
Записи от валонския фестивал в Брюксел – проектите на триото на Жан-Фредерик Молар и концерт с участието на Василена Серафимова – вибрафони, Томас Енко - пиано.

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Премълчаната история
Премълчаната история на българските опълченци
През 2018 отбелязваме два важни историческа факта – освен 140 години от Освобождението, но и 140 години на създаването на храбрата българска войска. Какво знаем за опълченците, за техните лични истории, разпознаваме ли техните лица? Едва ли. Стига им тази награда, че народният поет Иван Вазов е възпял по страховит начин техния подвиг. Човекът, който се е заел да запълни част от това „бяло петно“ в знанията ни, се нарича Тошо Пейков. След година на издирване на биографии и фотоси, той е успял да събере в 220 страници същия брой широко-форматни фотографии, по- голяма част от които цветни. И е прибавил  бойните биографии на тези забравени в персонален план българи. Колцина съвременници са чували нещо за славния  революционер и поборник Филип Симидов. Той оглавява русенското Поборническо-опълченско дружество, развива богата книжовна дейност. Съчиненията му се родеят с тези на Захарий Стоянов и на Стоян Заимов, но и Филип Симидов не успява да издаде замисления от нето фотоалбум. Ще си припомним и образа на родолюбеца Иван Цанев Калянджи (Иван Степанович Иванов), българин на руска служба, роден в Лясковец, завършил Духовната семинария в Кишинев и историко-филологическия факултет на Киевския университет. Той е двигател при набирането и подбора на българските опълченци в началото на 1877 година. С една дума – очакват ни 220 истории, събрани в Пантеона на една още не издадена книга-албум, но ще се спрем на най-драматичните от тях.
Участници в студиото проф. Пламен Павлов и д-р Тошо Пейков.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Географската карта разказва
От триангулачните точки и мрежа до интерактивните карти

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Кратка история на филмовите фестивали и награди с музикални илюстрации“
В последното издание от поредицата на фокус ще е Фландърският филмов фестивал, основан през 1974 година. От 2001-ва филмовата музика е с приоритет в този международен кинофорум.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Музикален атлас
Темпераментни латино песни и танци от далечна Куба. Ценни записи на плоча от средата на ХХ век, осигурени ни от редовен слушател на БНР с любезното съдействие на колегите от „Архивен фонд“. В програмата: „Нико Мембиела и неговият оркестър“ – с класически образци на кубинско болеро и „вечнозелени“ песни и мелодии от 50-те години; „Трио де Санта Крус“ – с артистични вокали и колоритни танци: ча-ча, туист, пасо добле, песни от Мексико до Парагвай. Към края на предаването – съвременни латино изпълнители от Острова на свободата, с емблематични мелодии в ритъма на мамбо, сон и салса: Хосе Конде и „Ола Фреска“, Луис Мангуал, Лукресия, „Оркестра Типика Кубана“.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Заекът и Настрадин ходжа“ по българска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Контемпо
Концерти, фестивали по света и у нас
- 21-ият фестивал за съвременна клавирна музика „Пианисимо“ - втори уикенд.
- априлски новини от Ансамбъл Модерн.
- Вроцлавската филхармония с нов запис на четирите симфонии от Арво Пярт.
- свежи записи от Еврорадио.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Червено и черно“ от Стендал - 13 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „А, сега какво?“ Под този надслов започва 21-вото издание на фестивала за пърформънс изкуство София Ъндърграунд. Точно преди откриването Аларма разговаря с организатори и гости.
• Социална стълбица.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
• Концерт по случай 85 години от рождението на проф. Лилия Гюлева (25.04.2018) – интервю с Таня Никлева-Владева, диригент на женския хор „Христина Морфова“ – София.
• Премиерно за България изпълнение на Хенделовата оратория „Израил в Египет“ (HWV 54) на 23 април т.г. – коментар на Янина Богданова и интервю с диригента Йосиф Герджиков.
• Покана за концерта „Картини от немската природа и френския двор“ (Шедьоврите на френския и немския барок) от диригента Виржиния Атанасова. На 30 април 2018 г. изпълнителите от вокално-инструменталния и танцов ансамбъл Tutti Soli ще представят за първи път в страната ни произведения от Йохан Себастиан Бах и Франсоа Купрен. Концертът ще отбележи 35 години педагогическа дейност на проф. д-р Виржиния Атанасова.
• Хорови новости – отзвук от III издание на „България пее“ (20-22.04.2018), инициатива на БХС за популяризиране на хоровото изкуство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30