Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Аларма Пънк Джаз" на покрива с AVA Trio

AVA Trio (Джузепе Доронцо, Есат Екинджиолу, Пино Базиле)
Снимка: личен архив

Новата музикална седмица на "Аларма Пънк Джаз" ще започне на Откритата сцена "8 декември"на терасата на последния етаж на Националния студентски дом (пл. "Народно събрание" 10). Под открито небе в понеделник вечер, 29 юли, от 20.00 ч. ще свирят "средиземноморските авангардисти" AVA Trio (Италия/Турция/Нидерландия), чието българско мини-турне започва именно с този концерт.

AVA Trio – поименно  Джузепе Доронцо (баритон сакс, иранска гайда, зурна и всякакви други духови инструменти), Есат Екинджиолу (контрабас) и Пино Базиле (традиционни ударнни инструменти, включително тъпан) – са трима виртуози, чиито пътища се пресичат в Нидерландия, но общото не е само легендарната Грьонингенска консерватория и уклонът към по-неконвенционалните форми в джаза и съвременната импровизирана музика, но и една специфична южняшка чувствителност, която още с първите им записи и концерти задава направлението им "средиземноморски авангард".

Още първият им албум Music from an Imaginary Land е отличн от NPR (National Public Radio), All About Jazz и El Intruso International Jazz Critic Pool, които го провъзгласяват за най-добър дебютен албум през 2017г.

Следват турнета из цяла Европа и "далечен Китай" (както се пееше по време на пандемията) и три албума по-късно те стигат за първи път и до България (благодарение на Джаз фестивала "Варненско лято", където ще свирят два дни след концерта си в София – на 31 юли, и Programazzione Puglia Sounds Tour Export). Конкретно последните им две издания – ЕР-то Ash (2023) и новият им пълнометражен албум The Great Green (2024) са пътувания във времето, повлияни на културата на Античността - и западната, и източната. Миналата година бяха оценени по достойнство и на един от най-важните форуми на джазовата индустрия в Европа – Jazzahead.

Есат Екинджиолу е свирил три пъти у нас през последното десетилетие –  по покана на "Джаз Перелик" (2018), Международния джаз фестивал "Варненско лято" (2021) и "Аларма Пънк Джаз" (2022) – с другата си основна група Kuhn Fu. А във Futuro Ancestrale (2024), актуалния албум на Джузепе Доронцо, издаден преди няколко месеца от португалския лейбъл за съвременна импровизирана музика Clean Feed, свирят легендите Франк Розали и Анди Мур (гостувал два пъти на "Аларма Пънк Джаз" през годините с The Ex).

Вратите към Откритата сцена "8 декември" отварят в 20:00ч., а концертът ще започне не по-късно от 20:30 поради ниския праг на толерантност към музика на открито в идеалния център на София. Местата са ограничени – пространството побира до 50 души.

На другия летен концерт на "Аларма Пънк Джаз" – този на групата Entasis на доайена на японския фрий джаз Акира Саката на 28 юли (неделя) – ще има ограничено количество билети и за концерта на AVA Trio в понеделник (29 юли) на по-ниска цена, а двама от присъстващите в неделя, могат да спечелят билет за следващия ден.

Критиката за AVA Trio:

"В неопримитивно настроение нидерландското AVA Trio се отправя грациозно към Средиземноморието, използвайки гайди – творчески и извън клишето"Downbeat

"Тримта музиканти донасят ан сцената етнически звуци и свободна импровизация с голяма наситеност"NDR Kultur

"Звуците на триото захранват нашето въображение и прозовават магията на стари пейзажи и приказки"All About Jazz

След София и Варна триото продължава за Русе, където ще изненсе концерт на 1 август (четвъртък) в Дом "Канети" (ул. "Слявянска" 12) – под патронажа на "Аларма Пънк Джаз" и с подкрепата на Международно дружество "Елиас Канети".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Атлантов в ролята на Герман в

Владимир Атлантов в "Дама пика" на Чайковски

В съботната вечер (26 юли от 20 часа) ще бъдем в Болшой театър , за да съпреживеем висшето емоционално откровение на знаменития руски тенор – ролята на Герман. Тук и критиката, и публиката са единодушни: Атлантов изкачва височина, недостижима за съперниците му. Най-желаната тенорова партия в руския репертоар е негова запазена марка! Чувства..

публикувано на 27.07.24 в 08:05

Японски авангарден джаз в неделя вечер

Един от най-великите саксофонисти в историята на японския джаз и на японската авангардна музика въобще, живата легенда на фрий джаза от последните 6 десетилетия (в световен мащаб) Акира Саката идва за първи път в България по покана на концертната серия "Аларма Пънк Джаз" на БНР заедно с най-новата си формация от Европа – Еntasis ...

публикувано на 25.07.24 в 19:24

Международният фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River за шести път

Предстои шестото издание на Международния фестивал на музиката и изкуствата Jam on the River, което ще се проведе в село Дебнево, община Троян. Основател на форума и участник в музикалната програма е Вероника Тодорова . Началото ще бъде на 31 юли в двора на Основно училище "Иван Вазов" в село Дебнево, където ще се представят децата от..

публикувано на 25.07.24 в 08:10

"Музикална магия" – национално турне на Плевенската филхармония с маестро Йордан Камджалов на Южното Черноморие

Националното турне "Музикална магия" на Плевенската филхармония и маестро Йордан Камджалов със солист Атанас Маринов продължава с концерти в района на южното Черноморие. Обичаните музикантите ще гостуват в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър. Програмата на концертите включва произведения от бележити композитори като Панчо Владигеров,..

публикувано на 22.07.24 в 16:45

50 банди ще озвездят фестивала за рок и метъл Hills Of Rock

Eха! Защо не съм при вас в прохладен Балчик! Но-о-о-о... ще бъде горещо, ама много горещо в мош-пита и се налага да приключа с подготвителните дейности и да приведа в абсолютна готовност пълното бойно снаряжение, защото над 50 банди – все актуални имена, ще озвездят трите сцени, на които ще разгърне най-големият български фестивал за рок и метъл..

публикувано на 22.07.24 в 15:47