Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградите "Музикант на годината 2017" тази вечер в БНР

| обновено на 07.05.18 в 12:39

На официална церемония в Първо студио на Българското национално радио тази вечер ще бъдат обявени имената на носителите на приза "Музикант на годината 2017", определени с анкета сред слушателите на предаването на "Хоризонт" за класическа музика "Алегро виваче". 

Освен статуетката за победителя, получил най-много гласове, призове ще има в още шест категории. За втори път в историята на допитването ще бъде връчена и специалната награда "Олга Камбурова" в подкрепа на млад талант. Първият носител Георги Димитров-Жожо каза пред "Хоризонт", че благодарение на тази награда е направил първите си професионални стъпки: 

"Този приз ми донесе първия ми професионален запис - нещо, което досега никога не бях правил. Това беше много вълнуващо събитие за мен, защото беше направено невероятно професионално. Записах два от най-трудните цикли за китара - неща, за което бях мечтал от доста време. И съм изключително щастлив и благодарен на "Алегро виваче" за невероятната награда, която ми осигуриха - страхотна възможност."

"Всяка публика заслужава прекрасна музика. Аз винаги ще си мечтая каквато и да е публиката, където и да е, аз винаги да съм на 100%", допълни музикантът.

В галаконцерта "Музикант на годината" ще участват вече награждаваните музиканти - кавалджията Теодосий Спасов и Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин. 

Събитието с начало 19 часа е с вход свободен, а церемонията ще бъде излъчена и в интернет страницата на Радио Бинар.

Интервю с първия носител на наградата "Олга Камбурова" Георги Димитров - Жожо чуйте в звуковия файл.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14