Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петък, 11 май

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Паисий и българският преход към Новото време“
Какво знаем и какво не знаем за Паисий?

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Записи от фестивала „Варненско лято“ - гостуващи инструменталисти

от 2.00 до 3.00 часа
Запазена марка „Радиотеатър“
„Ди джей“ от Георги Господинов

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Сръбска етно музика

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Апостол Ташев, Надка Караджова, Румен Сираков, Вълкана Стоянова, Стоян Радев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Лакомникът носорог“ от Ръдиард Киплинг

от 7.15 до 10.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
- Годишнина от смъртта на българския писател Алеко Константинов.
- Годишнина от смъртта на английския писател Дъглас Адамс.
• Изборът на водещия: За библиотеките на 21 век на празника на библиотекарите - разговор със Спаска Тарандова, член на УС на Българската библиотечно-информационна асоциация преди Националната библиотечна седмица.
• Музикален акцент
• Рязко
• За развитието на българската библиотечна наука, за пътя на книгата от идеала през комерсализацията до неподозираното бъдеще, за издателския замисъл и читателската пасивност - разговор с Васил Загоров, ръководител на катедра „Библиотечни науки” в Университета по библиотекознание и информационни технологии, страстен изследовател на миналото на книгата и колекционер.
• Отново между миналото и бъдещето: в деня преди регионалния марш срещу фермите за ценни кожи - разговор с Петя Алтимирска, председател на инициативния комитет, създал сдружение „КАЖИ” (Кампании Активизъм за Животните в Индустрията).
• Човекът: Латинка Петрова - директор на Дома за деца, лишени от родителска грижа, „Мария Терезия“ в Стара Загора.
• Минути за култура:
- За новата българска драма - разговор с Димитър Димитров, директор на шуменския Драматично-куклен театър в деня на откриването на Друмевите театрални празници „Нова българска драма”.
- Цветовете на традицията - фестивал на азиатската култура. Интервю с индонезийката Новита Драганова.
• Интермецо

от 10.00 до 11.00 часа
Законът и Темида
• Частен случай: Защо Параклисът на Серафим Царевски към горноезеровския манастир „Света Богородица“ край Меден рудник е сринат до основи и какви други поражения има в святото място? Кой разреши изкопаването на канавка, така че вода да минава под манастира „Света Богородица“?
Гост: Комня Фучеджиева от град Бургас. Включване от Бургас на игуменката на манастира майка Серафима и арендаторите на земята около манастира (с. Полски извор и с. Черни връх), които са изкопали канавката под манастира. Ще Ви предложим и гледната точка на община Бургас.
• Съветите на адвоката: адвокат Захари Генов отговаря на слушателски въпроси.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Маестро, музика
Гостува ни композиторът Огнян Георгиев, който е и с нова стихосбирка.

След новините в 12.00 часа
Темата на деня в 300 секунди
Когато няма да има кой да говори

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Новини за култура
• Професор Харис Влавианос – гръцкият учен, поет, писател и есеист ще ни гостува преди дискусията в литературен клуб „Перото“ по повод българското издание на книгата му „Тайният дневник на Хитлер“
• „Балканвавилонци“ – репортаж и интервю от премиерата на романа на македонския интелектуалец, учен и дипломат, зам. председател на Македонската академия на науката и изкуствата, академик Луан Старова, с участието и на академик Антон Дончев
• Български концерт в Швейцария по повод Председателството на Съвета на ЕС – кореспонденция на Нели Попова от Женева
• „Вълшебната завеса“ – 19-о издание на утвърдения Международен фестивал със спектакли за деца в Търговище
• „Златен кукер“ – 9-о издание на авторитетния Международен фестивал за анимационни филми в София
• Актуални събития

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
23-ти международен фестивал на любителските театри, пантомима и сатира „Велко Кънев”, Тополовград, 14 – 20 май, 2018 г.
Разговор с организатора Михаил Мелтев за насърчаване на любителското театрално творчество, достъпа на публиката до културните продукти на други страни от Европа и развитието на общокултурното пространство на европейските държави в областта на любителското театрално изкуство.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Звезден експрес
Хитовете на Ървинг Бърлин, наричан „американският Шуберт“.

от 15.30 до 16.30 часа
„Ефир приключение”: И рибар съм, и ловец съм
И ловът у нас не е от вчера
Ние обичаме да се фукаме със славната си история, но често се учудваме, когато чуем нещо за нея – дотолкова зле я познаваме. Така че едва ли ще ни бъде излишно да получим още малко знание за предците си. Какво и как се ловували древните траки? – за това ще ни разкаже малко известни подробности познавачът на живота им проф. Иван Маразов.

от 16.30 до 17.30 часа
„Ефир приключение”: А сега накъде?
• В деня на светите равноапостоли Кирил и Методий разказваме за паметника на кирилицата, поставен тази година на Антарктида от 26-та българска полярна експедиция.
• Майски празници на културата, Ден на Габрово с традиционен карнавал и много международни фестивали – на смеха, на градските изкуства и даже на щастието.
• Покана от града на 100-те войводи. Там се повежда фестивал „Потомци на сливенските войводи“. Очакват ни срещи с историята, традициите, с различни хайдушки умения, полезни и днес при излетите на открито: като ориентиране в планината, познаване и прилагане на билките за първа помощ и други.
• Живо-зелено: Ще добавим и малко небесно синьо с идеи за орнитоложки маршрути. Къде може да се наблюдават доскоро изчезнали птици от нашата природа, които са редки и защитени видове?
• Дните на Европа продължават с много спортни прояви за малки и големи.

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Френска музика, поднесена от четири чаровни дами. Карла Бруни – Саркози

от 18.00 до 19.00 часа
Какво се случва
• Пиер Гонар – „Фотографът, който снима сякаш рисува“ – известният мадридски фотограф ще изнесе едноименна лекция в София
• „Изобретяването на човека-машина“ – Боряна Ангелова-Игова и нейните идеи от и около неотдавна публикуваното й изследване за инструментализиране на тялото на спортистите.
• Какво мисли медийният портал „Площад Славейков“ за площад Славейков
• Весела Райчинова с репортаж от Евровизия
• Иронии на времето – Антон Митов

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Вълшебната четка“ – по китайска приказка

от 19.20 до 21.20 часа
Музикални вечери
Директно от зала „България“ – концерт на СО на БНР с диригент Марк Кадин, солист – Марио Ангелов, пиано. В програмата: П. И. Чайковски – Славянски марш; Карол Шимановски – Симфония № 4; Бедржих Сметана – симфонична поема „Вълтава“ из цикъла „Моето отечество“; Веселин Стоянов – гротескна симфонична сюита „Бай Ганьо“.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
Молиер „Прошение до краля“

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• 10 години Amek Collective – историята на платформата за авангардна музика, разказана накратко от нейния създател Ангел Симитчиев ден преди голямото събитие, което е на 12 май с участието на Oohs!, Trysth, Ate, Валанс Дрейк (Великобритания), Тим Холхаус (Великобритания), Conjecture (Гърция), Climaxim (Нидерландия), Иван Шопов, Leaver, Бетон crew, Late, Ghost303, Cyberian, Evitceles и, разбира се, Mytrip;
• Гръцките глем-рокери Chickn и световна концертна премиера на Tales From The Sleeping Land в София;
• Дни на Африка в София и Бургас със специалното участие на Сами Кояте (Гвинея/Гамбия) – гости в студиото: организаторите на честванията

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Български изпълнители
Пианистът Георги Кънев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 3 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Редактор: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни - Шърли Хорн: от..

публикувано на 02.09.24 в 08:25

Понеделник, 2 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – увод от Мирон Крумов от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека Водещ: Цветан Цветанов Пътуване из съвременната македонска авангардна джаз сцена – записи и истории, разказани с музика и думи от групите Cobalt Code Unit, Sethstat,..

публикувано на 01.09.24 в 08:25

Неделя, 1 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Гойя" от Лион Фойхтвангер от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Дамско парти" и "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 31.08.24 в 08:15

Събота, 31 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража Водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна..

публикувано на 30.08.24 в 16:50

Петък, 30 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 29.08.24 в 08:10