Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Накаряков пристига в Пловдив за Дните на музиката в Балабановата къща

| обновено на 17.05.18 в 16:10

Дни ни делят от началото на пролетното издание на IX международен фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който събира в Пловдив елитни музиканти от цял свят.


Изключителният тромпетист Сергей Накаряков ще бъде солист в първото събитие на форума  на 17 май. В Дома на културата "Борис Христов" от 19 часа той ще бъде на сцената заедно с Аркадий Шилклопер - валдхорнист и виртуоз на алпийски рог, и камерния ансамбъл "Софийски солисти", ръководен от диригента Пламен Джуров.

Сергей Накаряков

41-годишният Накаряков, роден в Русия, а сега гражданин на Израел, е един от най-ценените изпълнители на световната сцена. Като ученик се пренасочва от пианото към тромпета след лоша травма на гръбнака и лекарска забрана да свири седнал. За една-две години Сергей започва да се проявява като дете-чудо. Често изпълнява репертоар, нехарактерен за инструмента му – първоначално с аранжиментите на пиеси за цигулка, виолончело, пиано, които прави баща му - Михаил Накаряков, който е негов учител и дългогодишен ментор, а по-късно самият той преаранжира пиесите, които харесва. На тромпет пиеси като "Интродукция и рондо капричиозо" от Сен-Санс, Концерт за цигулка от Менделсон и Рококо вариации от Чайковски звучат впечатляващо, а изпълнени от Накаряков – направо невероятно.

Чувствам музиката като част от себе си, защото съм израснал също слушайки много музика. Невъзможно е да я отделя от живота си. По някакъв начин това се явява моят втори и дори първи език – чрез езика на музиката ние, музикантите, общуваме с другите хора с надеждата понякога да докосваме сърцата им.“ - сподели Сергей Накаряков при предишното си гостуване в България през 2014 г.

Още когато е малко дете започват да го наричат  „Паганини на тромпета“. На въпроса приема ли това като комплимент, или етикетите в медиите го дразнят, той отговаря: "Бях на 13. Бях във Финландия и някой написа в тамошен вестник нещо такова, а после ми го прикачиха. Разбира се, тогава аз свирех най-вече виртуозни пиеси като „Венециански карнавал“ и „Хоро стакато“, но бих казал, че сега го приемам повече като отговорност. Не мисля за тези неща, титлите не са важни."

Фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща" ще се проведе от 17 май до 24 юни 2018 г. Повече за програмата разказа Мила Павлова - артистичен директор на фестивала, за предаването “Алегро виваче” по “Хоризонт”. Чуйте в звуковия файл.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14