Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скот Дън дирижира концерт в памет на цигуларката Катя Попов

Диригентът Скот Дън
Снимка: scott-dunn.com

Европейският музикален фестивал, организиран от агенция "Кантус Фирмус", продължава на 30 май с концерта "Cinema Violino". Той трябваше да бъде щастливо завръщане за цигуларката Катя Попов, която близо 30 години живя и работи в САЩ. За жалост наскоро нейните близки съобщиха, че Катя е загубила битката с рака. Затова концертът ще бъде в нейна памет.

Специално от Лос Анджелис в София пристигна диригентът Скот Дън – колега на Катя Попов в Оркестъра на Холивуд Боул. За предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" маестрото сподели:


"Познавах Катя от 10 години. Аз съм асоцииран диригент към Оркестъра на Холивуд Боул, а Катя свиреше в първи цигулки и после, през 2012 година, тя стана концертмайстор. Тя беше невероятен водач, много фин оркестрант. Имаше красиво лице и прекрасна усмивка – умееше да убеждава хората без да бъде груба или егоцентрична. Свиреше като
ангел и изглеждаше като ангел - беше толкова красива! Катя Попов

Когато я диагностицираха преди две години с болестта, която й отне живота, беше началото на сезона и тя беше много храбра – съобщи на целия оркестър, че ще се наложи са се лекува с химиотерапия, че ще й опада косата. Но Катя си е Катя – стараеше се всички останали да се чувстват по-добре и ни успокояваше, че всичко ще бъде наред. И така изглеждаше. Сякаш лошото е преминало.

Преди около година тя ми предложи да направим този концерт в София. Планирахме го, направихме няколко аранжимента специално за нея, за да я представим като солист в тези популярни откъси филмова музика и тя се вълнуваше изключително много. Преди няколко седмици Катя ми се обади от болницата – аз нямах представа, че болестта й се е върнала. Беше разтревожена и аз й предложих да отложим концерта. А тя каза: "Не, аз ще се оправя и ще изнесем концерта, както е планирано". Въпреки че наистина имаше подобрение, тя отново влезе в болница и на 18 май си отиде от този свят… Беше огромен шок!

Моят импулс беше да отменим концерта или поне да го отложим за есента. Но после с организаторите си казахме, че е по-добре да продължим и така да я почетем. Концертмайсторът на Оркестъра на Класик ФМ радио Людмил Ненчев  ще изпълни някои от солата, които Катя Попов трябваше да изсвири. Така че сега чувствата ми са смесени – едновременно се радвам да съм тук, но и скърбя. Надявам се да помогнем на хората, които са я познавали, да превъзмогнат болката чрез красивата музика".

Скот Дън разказа още за кариерата си на пианист, за избора да дирижира и аранжира филмова музика и за работата на музикантите в Холивуд. Чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14