Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Константин Илиевски: Радиооркестърът има богат звук и финес

Снимка: delnik.net

На 8 юни от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие концертния си сезон под палката на гост-диригента Константин Илиевски. Той живее от дълги години в Словакия, където е учил, ръководи няколко състава, сред които Sinfonietta dell’Arte и камерния ансамбъл Virtuosi dell’Arte. В момента Илиевски работи и с камерния оркестър "Дианополис" - Ямбол.

Радиосимфониците ще представят за първи път Симфоничен прелюд от Антон Брукнер. В програмата ще прозвучат още Концерт за обой и оркестър от Рихард Щраус със солист Иван Данко и Симфония №4 от Густав Малер със солистка Светлина Стоянова - мецосопран.


Словакът Иван Данко е немски възпитаник, от 2001 година е първи обоист на Щутгартската опера, но често е канен да свири и като солист на оркестри. Творбата на Рихард Щраус, която той ще изпълни в петък, ще бъде записана и студийно за фонда на Българското национално радио.

Светлина Стоянова е победителката в престижния конкурс "Нови гласове" (Neue Stimmen) в Германия през 2017 г. Като солист на Детския радиохор Светлина концертира в много европейски и азиатски държави. Възпитаничка е на Кралската консерватория в Глазгоу, Шотландия. От есента на тази година ѝ предстои да стане щатен солист на Виенската държавна опера.

Чуйте повече за програмата в интервюто с диригента Константин Илиевски за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14