Горнооряховският суджук е първият български хранителен продукт, който през 2011 година беше вписан в Европейския регистър на защитените географски названия. Право да го произвеждат имат само три местни фирми. В досегашните издания на празника са изядени над 15 тона суджук.
Тази година празникът е под мотото „Горнооряховски суджук, който вкуси, той престава да се муси“. Над 5000 жители на Горна Оряховица и гости на града се стекоха в съботния ден в парк „Градска градина“, за да послушат фолклорна музика и да похапнат суджук. Горнооряховци си тачат деликатеса:
„Горнооряховци обичаме да си ядем суджука с приятели и с мерак. Суджукът се консумира само с биричка. Всеки казва, че си има тайна рецепта. Някои слагат мащерка, други слаган различни работи, всичко е въпрос на вкус и на подправки. Горнооряховският суджук трябва да отлежава на проветриво място. Суджук се пече на добре разгорена скара и с мерак и после се консумира в зависимост кой с каквото обича да разрежда – с бира или с бяло винце. Горнооряховският суджук е символ на града и той е предпочитан не случайно през десетилетия, векове. Има достатъчно хора, които го харесват и го тачат и продължават да развиват традициите му в производството и в консумацията му".
Легендите разказват, че рецептата за суджука е донесена в Горна Оряховица от епирците или днешните албанци, които са дошли като преселници през XIV-XV век. Има у други легенди, разказва директорът на Историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов:
„Една от най-популярните легенди е свързана с Атанас Буров и чешките индустриалци, които идват тук да построят захарната фабрика, тогава най-голямата на Балканите. Чешките предприемачи са държали да бъде изградена на ново поле, където няма индустрия. Атанас Буров, нашият почетен гражданин, горнооряховец, им е обещал, че Горна Оряховица е подходяща за това. Когато идват в Горна Оряховица, за да видят, изведнъж виждат Горна Оряховица, обхваната от дим, пешаци, като някакъв Манчестър. И те му казват: Господин Буров, вие ни измамихте! Тук кипи индустрия в Горна Оряховица. Той спокойно погледнал часовника си и казал: Господа, просто моите съграждани закусват горнооряховски суджук на скара".
Празникът на сурово-пушения деликатес, произведен само от говеждо месо, беше открит от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов, която заяви:
„Първите писмени сведения за продукта са от далечната 1538 А през 1861 г. суджукът на горнооряховския производител и търговец е отличен с медал на международното изложение в град Торино, Италия. Регистрацията на горнооряховския суджук като защитено географско указание се основава на характеристиките на продукта, неразривно свързани с природно-климатичните условия в Горна Оряховица, специфичния метод на производство , предаван чрез знанията и уменията на местните майстори колбасари и на добрата репутация на продукта, поддържана на пазара в течение на много години".
Само три фирми от Горна Оряховица имат право да произвеждат суджука, носещ името на града. Деликатесът е добре познат и зад граница, обясни Иван Стефанов, управител на една от фирмите производителки:
„Нашите продукти се изследват в Германия в лаборатории и отговарят на всички показатели, които сме посочили в самата документация за изготвяне на горнооряховския суджук. Кои са продуктите, от които се прави този деликатес? Основно е говеждото месо 100 % и натурални подправки. В него няма никакви стабилизатори, няма Е-та, за които напоследък се твърде много се говори. Една основна подправка за зреенето на продукта е българската захар, която ползваме, и българската селитра. При изсушаването на продукта от 100 килограма месо получаваме 50 килограма готов продукт, където влагата е много малко, водното съдържание е много ниско. Къде ядат горнооряховски суджук? Изнасяме за доста европейски страни. Много изнасяме за Германия, за Холандия, за Дания, Англия".
Горнооряховският суджук означава вековна традиция в световен мащаб. През 2014 година в града си направиха и музей на суджука. Горна Оряховица вече гледа към 13-ото издание на празника. Кметът Добромир Добрев заяви:
„Тази година за първи път с партньорството на Министерството на земеделието и храните, с ДФ „Земеделие“ и Асоциацията на месопреработвателите , те са наши партньори, надяваме се с тяхно съдействие и популяризиране в цялата страна на различни конференции, защото се снима и филм, този празник да придобие по-голямо национално значение и този деликатес да стане нещо като национален празник. Това ни е амбицията".
Празникът на горнооряховския суджук в парк „Градска градина“ продължава и днес.
В звуковия файл можете да чуете репортажа на Здравка Маслянкова
В ситуация на неспирни изненади, които всекидневно ни поднася не само родната политическа среда, образователната сфера не прави изключение. Обществото е..
Беше въпрос на време звукът на новата вълна на руския пост-пънк да се завърне на софийската сцена, а за Ploho изминалата година и половина беше повече от..
Галина Мирчева отглежда овце от породата асаф в плевенското село Петърница и обича работата си. От пръв поглед е видно, че фермата е ръководена от човек,..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg