Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-големият колекционер на българско изкуство в света показа картини на най-добрите български автори

арт център "Уго Вутен"
Снимка: Ангелина Пискова

Представители на повече от 15 националности посетиха арт центъра „Уго Вутен“ – най-големият колекционер на българско изкуство в света. Тя беше организираната от българската група към асоциацията „Жените на Европа“ и посолството ни в Белгия по повод края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Светлин Русев, Кристо, Недко Солаков, Станислав Памукчиев, Павел Койчев са част от българските автори, които присъстват в колекцията на Уго Вутен, починал преди година. За този негов интерес има заслуга и съпругата му Елена, която е българка. Ирина Нейбург, председател на българската група към асоциацията „Жените на Европа“ обясни: "Уго Вутен е един много оглям колекционер на българско изкуство в света и това породи много голям интерес във всички, които са членове на нашата асоциация, около хиляда жени от всички националности".

Мая Добрева, посланик на България в кралство Белгия, разказа, че чрез Вутен искат да стигнат до сърцата на белгийците: "Винаги сме искали да намерим начин да го популяризираме, защото Уго Вутен беше наш почетен консул за Западна Фландрия и чрез него искахме да стигнем до повече белгийци и да им покажем българското културно наследство".

Според Диана Иванова, която живее в Брюксел от близо 14 години "уникално е, че един чужденец, който в продължение на около 40 години е следил творчеството на тези български художници, бил е в техните ателиета и сякаш дори е рисувал и мислил с тях".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14