Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро

Художничката Петя Илиева неколкократно е гостувала в "Покана за пътуване", защото е по-лесно да кажем в кои държави не са били показвани платната ѝ, отколкото обратното. Мимоходом ще спомена, че пъстрите ѝ картини са оживили с цветовете и етномотиви си и ледовете на Антарктида, а президентът на Франция Еманюел Макрон притежава нейна творба. Петя получава докторска степен с дисертацията "Българското изкуство и фолклор като международни мостове и културна дипломация" и започва с размах проекта "Изкуство за дипломация" (Art4Diplomacy), в който се включват и дипломатическите мисии в България. Чрез него запознава чужденците с българската култура, а българите – с красотата на чуждата. Със същата благородна цел тя броди пет седмици из Куба, Бразилия и Аржентина.

При посещението си в Хавана, художничката Петя Илиева, която за втори път представя свои творби в Куба, е имала късмета да посети и Музея на шоколада, където е опитала толкова много видове сладкиши, че направо се побояла да не хване диабет. Бих я разпитала подробно за любимата си "сладка дрога", но предпочетох да ми разкаже повече за Сантяго де Куба и намиращото се наблизо имение, където е израснал Фидел Кастро.

Хотел "Перник", зала "Преслав", бар "Варна"... а за капак улицата пред хотела се казвала Георги Димитров. При предишното си гостуване в Куба художничката Петя Илиева превърна свои картини в подложки за хранене в единствения български ресторант в Хавана, но този път не е пропуснала да хапне в друго прочуто заведение, осигурявало кетъринга при гостуването на папата.


С художничката Петя Илиева, която с изложбата си "Цветовете на България" обиколи за пет седмици три държави в Латинска Америка, очевидно ще правим сериал. Защото няма как да не сподели със слушателите на "Покана за пътуване" приключенията си в Бразилия и Аржентина, след като толкова интересно ни разказа за Куба.


Снимки: личен архив на Петя Илиева

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Джаз Ерул Фест" с четвърто издание

Четвърто издание на "Джаз Ерул Фест" ще се състои на 31 август в едноименното село в община Трън, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Проявата, инициирана от местни жители и Трънското туристическо дружество, цели популяризиране на красотата на трънската природа и съживяването на пограничния край. Началото на проявата ще бъде дадено..

публикувано на 15.08.24 в 13:13

Навършват се 100 години от рождението на художника Йордан Николов - Шмайзер

Днес се навършват 100 години от рождението на художника Йордан Георгиев Николов - Шмайзера (1924-1992).  Той е роден е на 15 август 1924 г. в Шумен. През 1947 г. завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ (дн. Национална художествена академия) при проф. Илия Петров. След дипломирането си започва..

публикувано на 15.08.24 в 09:47

Изкуственият интелект в киноиндустрията

Новите технологии промениха киноиндустрията. Изкуственият интелект е следващото ниво от развитието на седмото изкуство. Той ще трансформира киното, като вдигне летвата много високо в качествено отношение. Кинокритикът Зорница Аспарухова коментира, че цифровизацията взема превес над класическата технология, най-вече заради комерсиализацията. Влагат..

обновено на 14.08.24 в 16:38
Индийски танцьори представят класически танци в София, снимка: организаторите

Индийски танцьори представят класически танци в София

"Дни на индийската култура"  ще бъдат закрити в София на 16 август, съобщават от индийското посолство у нас, цитирани от БТА. На лятната сцена в Борисовата градина ще гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения. "Трупата, ръководена от  Арупа Лахири , е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия –..

публикувано на 14.08.24 в 12:42

"Борбата за един световен град" с ново издание след повече от 70 години

Ново издание на книгата "Борбата за един световен град 1907-1917" на журналиста Стефан Александров Янчулев излиза за първи път след първото ѝ публикуване през 1945 година. Книгата е носила печат, че е забраненa от Комисията по контрола на печата от 1945 до 1990 година , съобщава управителят на издателство "Гута-Н" Николай Колев пред БТА. Той..

публикувано на 14.08.24 в 12:12