Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято - bis

БНР Новини
Кристиян Бояджиев и Димитър Кърнев, 2013
Снимка: Тома Спространов

Аз и Ти

Вървиме двама боси, аз и ти,
по пясъка  така горещ вървим.
Студена лимонада носиш ти
и търсиш моите очи.
Носи ни морето любовта,
носи даже мъничко тъга.
Искам да те гледам на брега,
искам да те хвана за ръка.
Лятото доведе ни дотук,
където вечно влюбена си в мен,
морето носи сякаш нежен звук,
усещам те на пясъка до мен
И нека нашето лято продължи,
помня всяка наша малка среща,
помня дългите солени дни,
любовта ни вечна е, нали…

текст: Миглена Георгиева, Румен Гайдев, музика: Димитър Кърнев, изпълнение: „Д 2“ ,  2001 г.

През лятото на 2001 година Миглена Георгиева (по това време – студентка в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“) спечелва конкурс за написване на текст, по който е предвидено групата „Д 2“ да създаде музика. Ана-Мария Тонкова е в основата на този проект, който води до появата на „Аз и ти“ – песен, която близо две десетилетия продължава да има обичта на българската публика. Музиката на „Аз и ти“ е от Димитър Кърнев, един от водещите китаристи у нас и основен двигател на рок групата „Д 2“.

неделя, 8 юли, от 17 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Аделина Александрова и Емануил Иванов

Пианистът Емануил Иванов: артистът трябва да е земен

"Винаги съм смятал, че един артист, примерно в класическата музика, трябва да е земен – казва Емануил Иванов. – Не бива да се самоиздигаме на пиедестал, не трябва да създаваме изкуствена дистанция между себе си и публиката и да се считаме за недосегаеми, само защото свирим или правим музика. Нямаме никакво право на това – трябва да сме близки..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Сцена от четвърто действие на операта „Вилхелм Тел“

"Вилхелм Тел" от Джоакино Росини, опера в четири действия

Либрето: Виктор Жозеф Етиен и Иполит Луи Би (по едноименната драма на Фридрих Шилер) Първо изпълнение: 3 август 1829 г. в Париж. Действащи лица: • Вилхелм Тел – баритон • Мелхтал – бас • Арнолд, негов син – тенор • Валтер Фюрст – бас • Лайтхолд – бас • Геслер, австрийски императорски наместник в Швейцария – бас • Рудолф, негов адютант – тенор..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05