Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отзиви от Международния хоров фестивал "Черноморски звуци 2018" в Балчик

Снимка: chernomorskizvutsi.com

Наричат Балчик „Белия град“ – край морето през юни е прекрасно и всеки, който е бил там, знае, че това е една от най-спокойните дестинации за семеен отдих. Но по време на хоровия фестивал „Черноморски звуци“ е различно. Градът буквално се разраства - става по-пъстър и е огласян от смях и песни.


Осмото издание на международния форум се проведе от 6 до 10 юни 2018 г. и спази вече установените традиции - да събира на едно място много и разнородни хорови състави, да ги кара да общуват не само с думи, но и с музика в специализираните ателиета, ръководени от видни наши диригенти и композитори, а най-смелите да накара да се състезават - да събуди креативността и амбициите им.


21-а хорови формации от 10 страни пристигнаха за участие във фестивала „Черноморски звуци“, който беше посветен на 90-годишнината от рождението на композитора Александър Танев. По този повод имаше организирани и специални събития. Проф. Борислава Танева - дъщерята на композитора Александър Танев, беше специален гост на фестивала в Балчик и връчи на вилнюската вокална група "Киви" награда за изпълнението на неговата песен "Пицикати". В народно читалище "Паисий Хилендарски 1870" всички имаха шанса да се запознаят с биографията и творчеството на Александър Танев благодарение на изложбата, подготвена от проф. Танева и художника Орлин Атанасов. Вечерта на 8 юни един от фестивалните концерти беше посветен на творчеството на уважавания автор с огромен принос в хоровата ни култура. Участваха детските състави "Baby Voices" и "Sunshine", и смесеният хор "Черноморски звуци" - Балчик, както и носителите на Гран при през 2014 г., а също и на приза "Музикант на годината 2015" - хор "Бодра песен" - Шумен с диригент Деница Узунова. Беше истински празник за всички поколения хористи.

Всяка сутрин хоровите състави се разделяха в ателиета и разучаваха български песни и химна на фестивала, които прозвучаха на галаконцерта на 9 юни вечерта. Ръководители на работилниците бяха уважавани наши диригенти: проф. Златина Делирадева, Петър Крумов, който беше написал специални песни за това издание, Славил Димитров, Милена Добрева и Валентина Георгиева.

Журито, което оценяваше съставите, които се явиха на конкурса, беше с председател проф. Златина Делирадева и членове Милена Добрева, Пламен Георгиев и Валентина Георгиева – артистичен директор на фестивала.

Наградите бяха разпределени от тях така:

- при еднородните хорове първата награда бе поделена между женски хор „Алумни“ към Университета в Тарту, Естония с диригент Юле Сакариас и женски хор „Гърлс ен' Куинс“ от Финландия с диригент Моника Хенриксон;

- при фолклорните хорове победи вокален ансамбъл „Езерец“ от Благоевград с ръководител Илиян Юручки;

- литовската младежка вокална група „Киви“ от Вилнюс беше отличена при камерните хорове, а при смесените –хор „Драган Шуплевски“ от Скопие, Македония, с диригент Сашо Татарчевски.

Гран при журито присъди на вокална група „Киви“ – прекрасни, цветни, артистични 12 момичета на възраст между 15 и 18 години, които пеят без диригентката си на сцената – те самите имат специфични знаци и се справят впечатляващо, още повече, че в някои песни има и хореография. Ръководителката им Дангуоле Аукселиене сподели:

„Работя в младежки център, където има различни занимания – спорт, танци, плуване. Нашите занимания са по пеене – създадох джаз студио преди 20 години. А Младежката вокална група "Киви" съществува вече 10 години. Различните деца имат различен опит. Често участваме във фестивали и конкурси в цяла Европа. Решихме да дойдем в България и съм много щастлива, че спечелихме Гран при, защото това са много хубави емоции за моите момичета. Трябва да кажа, че организацията на „Черноморски звуци“ в Балчик е забележителна – Валентина Георгиева е свършила огромна работа. Прекарахме си чудесно тук.“

Отличи се и Смесения хор „Дра̀ган Шуплевски“ от Скопие, Македония, с диригент Сашо Татарчевски. Те бяха в другата крайност като стил на представяне – строго академични, подготвени и с очевидни амбиции за победа. Наградата за най-добър диригент на фестивала в Балчик тази година отнесе Сашо Татарчевски - професор в музикалния отдел на Университета „Кирил и Методий“ в Скопие. Диплом и парична премия му връчи заместник-председателят на Съюза на българските музикални и танцови дейци - Росица Бояджиева.

Наградата на Българския хоров съюз за най-добре представил се български хор грабна женския хор "Морфова - Прокопова" - София с диригент Илия Граматиков, който направи впечатление с класическата си конкурсна програма - с песни на Роберт Шуман, Сергей Рахманинов, Тодор Попов, Георги Стрезов и Георги Димитров.

В Балчик бяха и специалните гости на форума: Вокален ансамбъл "Фортисимо" - Бургас с диригент Милена Добрева и хор "Чубрица" - Амстердам, Холандия, които обраха овациите на балчишката публика на открита сцена "Мистрал" и в залата на Туристическия информационен център "Мелницата".

Интервюта с някои от участниците и специалните гости на фестивала "Черноморски звуци 2018" в Балчик и музикални изпълнения на носителите на награди чуйте в звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14