Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен е лятната столица на ударните инструменти

Василена Серафимова
Снимка: БНР

На 2 юли в парка на Регионалния исторически музей в Плевен беше открито Петото издание на Международния фестивал на маримбата и ударните инструменти. Той е единствен по рода си в България, провежда се от 2009 година, а негови създатели и основни организатори са Симеон и Августина Серафимови, които са преподаватели в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков" - Плевен.

Атрактивно дефиле на изпълнители от различни поколения премина в понеделник през пешеходната зона на Плевен до парка на Регионалния исторически музей, където на открита сцена Перкусионен ансамбъл "Акцент", ръководен от Симеон и Августина Серафимови, откри първия концерт от афиша на тазгодишното издание на Международния фестивал на маримбата и ударните инструменти.

В рамките на форума от 2 до 6 юли 2018 г. се провеждат както концерти и срещи, така и майсторски класове, водени от забележителни перкусионисти. Някои от тях гостуват за първи път в Плевен, а други се връщат с удоволствие отново.

Подробности за програмата на фестивала разказва в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" известната българска перкусионистка Василена Серафимова, която живее в Париж, изнася концерти и майсторски класове по целия свят, но е тръгнала по този път от Плевен и е наследник на школата Серафимови.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14