Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристите ще се придвижват и с електрически колела до "Златните мостове" на Витоша

Снимка: БУЛФОТО

От понеделник софиянци ще имат възможността да стигнат от Националния исторически музей до местността "Златните мостове" с електрически велосипеди. 

10 такива велосипеда ще бъдат давани под наем за придвижването точно определен маршрут. Стоянката за тях ще е пред музея, а колелата ще могат да се наемат чрез специално мобилно приложение. Наемът за ползването им за пет часа е 10 лева, а за цял ден - 15 лева.

Инициативата е част от проект на стойност 62 хил. евро за финансиране на чисти зелени технологии. Кметът на София  Йорданка Фандъкова заяви:

"Проектите, които насърчават използването на екологичен начин за придвижване, са важни за всички - важни са за хората, важни са за софиянци, важни са за техните деца. На всички хора става ясно, че е важно да насърчаваме използването на велосипеди, използването на електрически автомобили, електробуси или други автобуси на природен газ".

Пробният период на електрическите колела ще бъде до октомври. След това ще се прецени дали броят им ще бъде увеличен, както и маршрутите за стигане до "Златните мостове".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.