Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Събота сутрин в село Дуранкулак

БНР Новини
Паметника в центъра на селото.
Снимка: Валери Леков

Село Дуранкулак е крайната североизточна населена точка в България, последното село на българското Черноморие преди северната граница. Намира се в община Шабла, област Добрич. Центърът на селото е едва на 6 км южно от границата с Румъния и на 3 км по права линия навътре в сушата от Черно море. Като най-източно разположено селище на България слънцето изгрява (респективно залязва) приблизително 18 минути по-рано, отколкото в София, Благоевград, Враца или Видин.

Сградата на читалището в Дуранкулак. Снимка: Валери Леков
Дуранкулак е най-голямото село в община Шабла по брой на жителите – в него живеят около 370 човека. Дуранкулашкото езеро е най-северното естествено крайморско езеро в България. В него се опазват над 260 редки и застрашени от изчезване растителни и животински видове.
С читалищното ръководство и членовете на групата за народни песни говорим за Дуранкулак, за историята и настоящето на селото, за читалището и дейностите му, забележителностите, музея и картинната галерия, делниците и празниците.

Групата за народни песни към читалището. Снимка: Валери Леков
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Закрилата на служителите при уволнение

Закрилата при уволнение на работниците и служителите, работещи по трудово правоотношение, е уредена в чл. 333 от Кодекса на труда (КТ). Чл. 333 от Кодекса на труда установява т.нар. „предварителна закрила“ при уволнение. Тя е предварителна, защото предхожда извършването на уволнението. Нейното предназначение е да постави извършването на уволнението в..

публикувано на 29.05.20 в 15:07
Адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация

Качеството на здравеопазването по време на криза

"Случилото се през последните 3 месеца беше изключително важно изпитание за здравната ни система, каза в "Коментар на седмицата" адвокат Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация. Никой не беше готов за подобно предизвикателство и въпреки това болниците издържаха на натиска." Сред важните изводи, които кризата наложи, адв. Димитрова..

публикувано на 29.05.20 в 13:58

Как преживя кризата Стопанският факултет към СУ "Св. Кл. Охридски"

Добре познатата максима за кризата като възможност е реалност за Стопанския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Факултетът отпреди извънредното положение е имплементирал възможностите за дистанционна работа, провеждане на предприемачески курсове и програми за обмен с водещи учебни заведения и компании от цял свят.  Ситуацията с..

публикувано на 29.05.20 в 12:10
Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация

Българските стартъп компании показаха завидна солидарност по време на кризата

Българската стартъп асоциация е домакин тази година  на състезанието CESA за най-успешните стартиращи компании от региона на Централна и Източна Европа. Как идеите на предприемачите от региона ще бъдат свързани с бизнеса?  Добромир Иванов, председател на Българската стартъп асоциация, разказа в "Нашият ден": "Наградите се провеждат за 5-а година и..

публикувано на 29.05.20 в 09:14

Чети във влака

Ако сте решили да пътувате с влак тези дни, БДЖ стартира кампанията „Чети във влака”.  Всички пътници, притежаващи смарт устройства, ще могат да се докоснат до нови светове по време на пътуването си чрез магията на електронните книги. Още за кампанията „Чети във влака“ на БДЖ – кои са новите издателства и асоциации, които се включиха в инициативата?..

публикувано на 29.05.20 в 09:01