Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните оперни фестивали във Франция

"Аида" на оперния фестивал в Оранж 2011

Под слънцето на Екс ан Прованс за 70-и път се срещат съзвездие оперни таланти и взискателна публика. Международният оперен фестивал има всички основания да отбележи достойно годишнината. Той е един от най-старите фестивали във Франция, седемте десетилетия музикални преживявания между старите стени на открития театър са го превърнали в световна референция за оперното изкуство. Фестивалът е посрещал певци от световна величина, давал е път на млади таланти, минали през лятната му академия, давал е тон и е развивал модерните сценични тенденции. 

Отличителна черта на тазгодишната програма са космополитизмът и обхваналият артистичния свят стремеж да се откроят жените творци. Те бяха на почит на самото откриване с операта "Ариана в Наксос" от Рихард Щраус в мизансцен на Кати Мичел. Нейни постановки са поставяни няколко пъти на тази сцена. Сюжетът на самата творба смесва два свята -  митичното и фарса, завършили с общ фойерверк, и среща два женски образа - трагичен и фриволен, представени от Лиз Дейвидсен в ролята на Ариана и колоратурното сопрано Сабин Девией, която играе Зербинета. Към тях сценографката е прибавила още един образ, представяйки като жена композитора, чиято роля изпълнява американката Анджела Брауър. Ако публиката реагира със съжаление на недостатъчно подчертания хумор в представлението, артистите спечелиха искрени овации за музикалното и оркестровото изпълнение.

Интересна междукултурна среща е световната премиера Seven Stones ("Седемте камъка") - специална поръчка на фестивала за младия чешки композитор Ондрей Адамек, по исландско либрето. Това е опера с универсален сюжет (пътешествие на търговец на скъпоценни камъни) и оригинална музика, находчиво украсена със звън на стъклени бутилки и кристални чаши. Изпълняват я четирима солисти и 12 хористи, дирижира самият автор.

Още една среща на два свята предлага френската премиера "Орфей и Майнун". Тя развива два много близки сюжета: античния гръцки мит за Орфей и Евридика и известната в ориенталския свят легенда за Лайла и Майнун. Операта е общо дело на трима композитори, на три различни езика, участват самодеен хор от 200 певци и музиканти от цялото Средиземноморие. 

Препълнен ще бъде и античният театър в Оранж, който е домакин на другия голям оперен фестивал - Хорегиите. Той също започва с реверанс към жените творци: Натали Стуцман за първи път ще държи диригентската палка на представленията на монументалната опера "Мефистофел" от Ариго Бойто. С голям интерес е очаквано и представлението на "Севилският бръснар" с много оригинален мизансцен и участие на няколко от най-тънките познавачи на музиката на Росини начело с диригента Джампаоло Бизанти. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14