Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за пианиста Антон Диков

Проф. Антон Диков

На 29 август можеше да навърши 80 години големият наш пианист и педагог Антон Диков. Тази годишнина е поводът  в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да си припомним прекрасните мигове, с които той ни дари в близо 50-годишната си концертна дейност, да му благодарим за прекрасните ученици, които възпита като педагог.

За неговото изкуство един от най-големите пианисти на ХХ век Емил Гилелс споделя:
“Изкуството на Антон Диков прави чест на родината му, изпълненията му се отличават с прекрасна школа, свежест и благороден стил“. В Златния фонд на БНР е запазено интервю с Антон Диков от 16 декември 1984 година, в което той говори за началото на блестящата си кариера като пианист. Можете да чуете този интересен разказ на музиканта в звуковия файл.

В началото на кариерата си пианистът е удостоен с редица престижни награди от големите международни конкурси за пианисти в Москва, Брюксел, Рио де Жанейро, Париж. Благодарение на третата си награда от конкурса „Маргарита Лонг“ той е поканен на специализация при прочутата Надя Буланже. Бляскавата му концертна кариера започва в края на 60-те години и продължава до края на живота му. Той гостува в цяла Европа, САЩ, Куба, Мексико, Колумбия, Венецуела, Бразилия, Япония, Южна Корея - свири с най-прочутите оркестри под диригентството на едни от най-големите диригенти на века. Композиторите, които най-много предпочита да изпълнява в своята кариера са Бетовен и Барток, затова и записва интеграли с техните клавирни творби. Прави много записи и на произведения на български композитори.

Антон Диков има успешна педагогическа дейност, която започва през 1974 г. От 1988 г. той е професор в Музикалната академия, изнася майсторски класове в Сеул, Токио, Осака, участва в журитата на най-известните клавирни конкурси в света. Дълги години е председател на конкурса „Панчо Владигеров“ в Шумен. Нелепата му смърт при автомобилна катастрофа прекъсна изключително плодотворната му дейност, прекъсна един живот, посветен на българското  музикално изкуство.

Чуйте още интересни подробности в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14