Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До Австралия с авторката на най-горещия дамски роман „Лара“, Оля Ал Ахмед опровергава предразсъдъците за Судан

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
12
Журналистката от БТА не се бои от проклятието на пирамидите.
Снимка: личен архив на Оля ал Ахмед

Вярвам, че всеки, който има средствата да си го позволи, дори това  да са последната му пари, трябва да направи околосветско пътешествие, казва Ендрю Карнеги. Вие сте късметлии! Впускате се в околосветско пътешествие само като слушате Покана за пътуване и няма да ви струва нито грош.

Всяка жена е цял един свят. „Лара“ е околосветско пътешествие. Без предварителна програма и с неочаквани приключения. Така започва анотацията към романа на Ния Йотова – „Лара – една жена, която иска всичко“. Първата книга на авторката е наситена с автобиографични факти, а героинята й снове между България и Австралия, с любовни отбивки към други страни.

Ния Йотова признава, че участва в маратоните заради удоволствието от бягането, а не заради тръпката на състезанието, но пък гъделът от пътешествията до екзотични страни е допълнителна екстра.
Вече си знаете, че в Покана за пътуване търсим баланс между далечните дестинации и родолюбивите посоки с рубриката „50 места от българската история отвъд България“. Този път повод за гордост е паметникът на хан Алцек в Челе ди Булгария в Италия.

Добре, приключението в далечни земи е свършило. Върнали сме се от нашето или от комшийското море. Какво виждаме в огледалото? Щастлив и омиротворен поглед, който върви в комплект с белещ се нос, пигментни петна, ситни бръчици от смях или безброй лунички, на които едва ли ще се зарадвате, освен ако не сте Пипи Дългото Чорапче. Споко! Намерила съм човека, който да ни разкаже как да оправим пораженията по кожата си. Д-р Ана Пейкова знае най-добре, защото е хем дерматолог, хем пътешественик.
Какво си представяте, когато чуете Судан и туризъм в едно изречение? Най-вероятно също като мен се втурвате да премерите температурата на човека, който го е произнесъл. Така се завтекох и аз към челото на журналистката от БТА Оля Ал Ахмед, но разговорът с нея ме убеди, че компреси с оцет не са необходими.

Тя направо ме кандърдиса да впиша и Судан в дългия списък от мечтани държави. Продължението му пък е за любителите на мистериите и историите с духове. Оля разказва за Судан като в приказките на Шехеразада, които преливат една в друга. Е, в нашия случай няма да я слушаме 1001 нощи, но ще пренесем разказа и в следващото издание на Покана за пътуване. А до тогава можете да продължите с пътешествията на страницата ни във Фейсбук до идната неделя. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56