Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от рождението на класика Марин Големинов

Първият състав на квартет „Аврамов” (1936): (от ляво надясно) Марин Големинов – цигулка, Георги Константинов – виолончело, Стефан Сугарев – виола, Владимир Аврамов – цигулка
Снимка: архив

На 28 септември се навършват 110 години от рождението на един от  класиците на българската музика - композитора Марин Големинов. Дори  ако беше композирал само танцовата драма „Нестинарка“, той пак щеше да остане в историята на нашето музикално изкуство - толкова е голямо значението на тази изумителна творба. А Големинов създава много и стойностни произведения във всички жанрове на музиката, обогатява българския музикален език и култура.

Изключително ерудиран и мъдър човек, в книгата си „Зад кулисите на творческия процес“ композиторът споделя своето верую: "Копая дълбоко в земята, за да чуя някой стон на мой далечен прадядо... пък макар и само стон. Събирам градивен материал - искам да издигна паметник на моите предшественици, които напластиха в душата ми красота и посяха в нея зърното на изкуството. Това зърно аз отглеждам с любов. Искам то да даде обилен плод и да бъде от някаква полза и за другите. Напоследък все повече у мен са затвърждава убеждението, че пиша за хората. А те заслужават и внимание, и топлота, и искреност. Искам да им поднеса по-скоро едно преживяване, отколкото да ги смая с някакви сложно премислени звукови построения, които могат да ги учудят, но не и да ги развълнуват“.

Познати на слушателите са много от творбите на акад. Марин Големинов - освен „Нестинарка“, балета му “Дъщерята на Калояна“, оперите „Ивайло“, “Зографът Захарий“, “Тракийски идоли“, музикалната приказка „Златната птица“, симфониите му, Концерт за виолончело и оркестър, Концерт за струнен квартет и оркестър, Симфонични вариации върху тема на Добри Христов, много опуси камерна музика и др.

Неговите прочути струнни квартети са седем на брой. Като млад музикант Големинов за известно време свири втора цигулка в кварет "Аврамов" и посвещава първите си квартети на този състав, после създава творби и за струнния квартет „Димов“.

В Златния фонд на БНР е запазен разговор на акад. Марин Големинов и проф. Димо Димов от 1975 г. именно за квартетите на композитора. Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14