Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вторник, 9 октомври

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Наследници на старите империи
Римската империя

от 1.00 до 2.00 часа
Музиката, която обичам
Нейсм Яла от фестивала INNtöne Jazz Festival в Германия

от 2.00 до 3.00 часа
Изгрев
Радост и печал в село Ботево, община Аксаково – съдбите на двама приятели, които въпреки неволите продължават родовите си занятия в земеделието и строителството. Разказите на Добри Добрев и Гюнай Незиров.
Малкото стопанство на Галина Савова в землището на община Аксаково – интервю.
Селскостопански вести.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Слушате фолклорна музика и качествен уърлд от Украйна. Участват – Володимир Хришко, „Весели вуйки“, ансамбъл „Роксолания“, формация „Хуляй Хород“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Никола Атанасов, Йорданка Илиева, Марин Иванов, Кичка Христова, Стоян Радев и други.

от 6.00 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Ходещата гъба“ по словашка приказка

от 7.15 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден:
Посланията на Едит Пиаф и Елвис Пресли чрез музиката и любовта, в един ден, който задочно преплита личните им истории... – звукови хроники и коментар.
• Ремонтни дейности made in BG, или столичани срещу качеството на промените в градската среда – отзвук от протеста, анкета и слушателски включвания.
• Какви са изводите от дискусиите по време на Деня на отворените врати в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца“ и какви отговори на критични въпроси, свързани с музикалното образование и пътя на музикалните таланти у нас дадоха световноизвестните пианисти Мариан Собула (Полша), Людмил Ангелов (България) и Милка Митева, директор на НМУ „Любомир Пипков“.
• Каква е ролята на обучението по изкуства от ранна детска възраст и как българската образователна система и допуснатите от нея съпътстващи образователни дейности поощряват и развиват таланта на българските деца? – с участието на театралния режисьор и преподавател Даниана Коева, създател на школа по театрално и танцово майсторство и методика на обучение по изкуства в ранна детска възраст.
• Човекът: В Световния ден на пощата среща с Цвети Пчелински – изследовател, посветил 35 години от живота си на историята на пощите и телекомуникациите по нашите земи.
• Сдружение „Безопасни детски площадки“ стартира кампания за осигуряване на безпрепятствен достъп до детски градини, училища и площадки за игра – „Освободете тротоарите!“. Какво посочиха гражданите като възможно решение на проблема?
• Градските пространства, които ни събират и разделят. Как се променя средата, в която живеем? Какво научихме след множеството ремонти в големите градове и как могат да влияят гражданските организации на промените и взетите решения?
• По пътя: ще се отправим към Карлово, за да разберем повече за старите занаяти и традиции на българите, които събира Бухаловия хан.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
Класация за български песни

от 12.15 до 14.00 часа
Артефир
• Мария Лалева за премиерата на книгата си „Живот в скалите”.
• Атанас Капралов представя новата си поетична книга „Приближаване до взрива”.
• Анжела Димчева обявява регламента за националния поетичен конкурс на името на Георги Черняков.
• Международен конкурс за камерно пеене „Панчо Владигеров” (8 - 13 октомври), гр. Шумен.
• Литературен наблюдател
• Премиера на поредицата „Съвременни български любовни романи“ на фондация „Буквите”.
• „Цветен свят” - изложба живопис на Ривка Узиел в галерия-книжарница „София прес”.
• Фонограф

от 14.00 до 14.30 часа
Време и половина
Международният театрален фестивал „Забранено за възрастни“, Смолян 2018 – обзор. Разговори с участници, критици, победители.

от 14.30 до 15.30 часа
Музикален следобед – Малките бисери
Музика, избрана от слушателите

от 15.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: За думите
• Имената на млякото и пътищата на индоевропейските ни прародители
„Имаш крава – пиеш мляко, нямаш крава… пак пиеш мляко“… се казваше в една реклама. Какво по-лесно от това – отваряш си хладилника или отскачаш до близкия магазин и избираш: многобройни видове прясно, кисело, пълномаслено, обезмаслено, плодово мляко, още по-многобройни видове сирена, кашкавал, извара и всякакви млечни произведения. Днес млякото и млечните продукти са неизменно на трапезата ни, но преди хиляди години, когато за пръв път влизат в менюто на далечните ни прародители, те предизвикват съдбовни промени в начина на живот, дори в гените на човека, твърдят учени. Достъпът до новата висококалорична храна дава предимство на народите, при които настъпва генна мутация, позволяваща преработка на лактозата чрез достатъчно производство на ензима лактаза. Какво общо имат думите с цялата тази история. Много, както неведнъж сме се убеждавали. Проследяването на пътя, по който думите, назоваващи млякото, млечните продукти, добиването и обработването им, са се движели между различни езици, може да потвърди хипотезите за големите преселения на народите преди хилядолетия. Прелюбопитната връзка между имената на млякото и млечните продукти и теориите за индоевропейската прародина представя доц. Мая Александрова от СУ.
• Езикови справки по радиото – „диагностицирам“ или „диагнозирам“?
• Забравете тази дума – слушателски бележки за днешната ни реч
• Всичко за образованието – Какво ново във Факултета за начална и предучилищна педагогика освен новото име: Факултет по науки за образованието и изкуствата – гостува ни деканът на факултета проф. Божидар Ангелов.

от 17.00 до 17.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Цикъл: „Пивовари“
Пивоварната, Дълбок зимник и хълмът – правим бира, не боза!

от 17.30 до 18.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Поредица „Клавирни истории“.

от 18.00 до 19.00 часа
Жива вода – Класация „Надпяване“
Отново ще чуете новите предложения за месеца в класацията „Надпяване“, а във втората част на предаването наш гост ще бъде гъдуларят Ангел Добрев, композитор и солист на ОНМ на БНР.

от 19.15 до 19.20 часа
Време за приказка
„Гарата, която не се свърташе на едно място” от Доналд Бисет

от 19.20 до 21.20 часа
Музикалните вечери – Студио „Музика“
С музикалните ни реконструкции ще припомним концерти на СО на БНР под диригентството на Димитър Манолов.
Един от тях се е състоял на 24 март 1987 г. в зала „България“  участието на гостуващия пианист Дмитрий Башкиров, който е изпълнил своята транскрипция за пиано на Концерта за цигулка на Бетовен.

от 21.20 до 21.30 часа
Радиоколекция
„Камбаната“ от Недялко Славов – 7 част

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Ще разберем за живота и творчеството на Иван Владимиров – Нав. Той живее в Лас Вегас, където попива уроците на буквалната и метафорична пустиня, като паралелно с това прави докторантура по педагогическа психология в местния университет. Завършил е магистратура по същото и е автор на книгата „Две Цигари” и „Смешна метафизика“. Занимава се с философия, психология, източни учения и различни изкуства. Тази вечер ще разберем за предстоящата му книга „Вегански дневници“.
• КиноАларма с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Между барока и рока
Майстори изпълняват майстори
Марчело – Бах, Бах – Телеман, Бах – Фаш, Бах – Купрен; песни на Темптейшънс, Стиви Уондър, Крийм, Боб Дилън, Стийли Ден през призмата на група „Тото“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 29 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 18 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев Традицията да започваме със скорошни концерти не е изоставена и днес - гостувалата ни неколкократно перуанка Сусана Бака на живо от Сао Паоло от последния засега техен фестивал..

публикувано на 28.07.24 в 08:35

Неделя, 28 юли

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "От земята до небето" от Никола Русев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения..

публикувано на 27.07.24 в 09:06

Събота, 27 юли

Избрано от програмата от 00.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми - Ayreon  - The Human Equation от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 26.07.24 в 18:20

Петък, 26 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 15 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 25.07.24 в 08:35

Четвъртък, 25 юли

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 14 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Ани Маринова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Четвъртъците, както обикновено, са посветени на нови продукции на не много популярни артисти – на 25 в Испания...

публикувано на 24.07.24 в 08:30