Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново промени в Наказателно-процесуалния кодекс под натиск на общественото мнение

Снимка: БГНЕС

В края на миналата седмица Обединените патриоти внесоха промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с отпадане на съкратеното съдебно производство. Поводът бе убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, но причините са много повече, както казаха вносителите.
По сега действащото законодателство, ако едно лице се признае за виновно, може да се ползва от условията да получи съкратено следствие и съответно намалена присъда. В някои случаи заподозреният може дори да не се признае за виновен, може само да подпише, че е съгласен с всички документирани доказателства.
В тази хипотеза някои юристи направиха една проста сметка, че взимайки предвид най-различни обстоятелства, заподозряно в много тежко престъпление лице (убийство, серийни убийства, тежък рецидив на грабежи и т.н.) може да получи присъда 10-15 години, при положение, че при подобни случаи Наказателният кодекс предвижда най-строгите санкции като дългогодишен затвор и доживотна присъда.
Тези предложения не са нови, те са предлагани преди две години и половина в предходното Народно събрание, но тогава времето не е стигнало до сериозно обсъждане, каза един от вносителите – Християн Митев от Обединените патриоти.
Въпросът е дискусионен, защото не всички са съгласни с промени в законодателството по повод възникнал тежък криминален случай, придобил обществена значимост… Например личното мнение на Александър Ненков от ГЕРБ е, че законодателството, особено при тежки криминални деяния, и без това е достатъчно строго, стига да се прилага както трябва от съдебните органи.
Депутатът от БСП Филип Попов бе на мнение, че има смисъл от дискусия дали законът да не стане още по-строг към извършителите на тежки криминални престъпления, но… за него и за съпартийците му е по важна превенцията, действията на органите преди да се случат тежки престъпления, а не след това да се търси възмездие, строго наказание или обществен линч.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не пропускайте! Мистър Милър

Доминик Милър , цар на акордиката и синкопа – импровизационна многопластова музика, която тренира ушите за по-правилно възприемане на трудното, но истинско съвършенство. Синонимът на този музикален оригинал е Китара. Един от най-нежните, елегантни и изтънчени майстори на този инструмент. И чак след това – първа жица и бендлидер на вездесъщия..

обновено на 15.04.24 в 13:35

Янина Танева от "Фабрика за идеи": Право на култура, кой и защо няма достъп у нас?

Във връзка с Международния ден на културата разговорът с Янина Танева от "Фабрика за идеи" изяснява важността на свободата на участие в културния живот на обществото, както и необходимостта от зачитане на правото на всеки човек да се наслаждава на изкуствата и да участва в научния напредък. В ефира на "Нашият ден" Янина Танева подчертава..

обновено на 15.04.24 в 12:59

Светът на Ани и Явор: Послания за пътната безопасност, живота и любовта

На 16 април пред Народния театър "Иван Вазов" се открива изложбата "Ключът е любовта". Това не е просто изложба, а специален проект, посветен на спомените за двама младежи – Ани и Явор, чиито животи бяха отнети в трагичната катастрофа преди година.  Изложбата е нещо повече от сбор на творби. Тя е прозорец, през който можем да погледнем в душите на..

обновено на 15.04.24 в 09:46

Започва записването за конкурса "Сайт на годината"

Днес (15 април) започва ранното записване за конкурса "Сайт на годината" , който се провежда за седми път. За фокуса на конкурса тази година, категориите и наградите в "Нашият ден" говори Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб". "Всеки, който е създал своя сайт в България, без значение на какъв език, може да участва в конкурса..

публикувано на 15.04.24 в 09:12
Моника Желева

От Варшава до София: Историята на преводача, който владее и езика на музиката

В рубриката "Мигранти с таланти"  ви представяме Моника Желева, която е дете на две култури, с баща българин, родом от Пловдив и майка полякиня. Моника е родена и израства във Варшава, където по-късно завършва Варшавския университет, специалност "Лингвистика". Скоро след като се дипломира, идва при сестра си в Пловдив и след няколко..

обновено на 15.04.24 в 08:38