Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столична библиотека отбелязва деветдесетия си юбилей

БНР Новини
Снимка: БТА

Първия път, когато влязох в Столична библиотека, в нея нямаше нито една книга. По пода се търкаляха отломки, счупени стъкла и люспи мазилка. По стълбищата не слизаха и не се качваха читатели, нямаше го типичния библиотечен шепот, залите ехтяха празни. Дори и в този момент, обаче, подготвената за взривяване стара сграда на библиотеката беше отворила врати за култура – в една от читалните се играеше съвременна пиеса. Годината беше 93, а софиянци преживяваха тежко поредното „прераждане“ на библиотеката.
Откакто преди 90 години тогавашният кмет ген. Владимир Вазов поставя началото на Столична библиотека, постоянно растящият книжен фонд се мести няколко пъти. По време на бомбардировките през Втората световна война книгите са евакуирани, а сградата на площад „Бански“ изгаря напълно. Днес Столична библиотека има няколко филиала, фонд от над 1 млн. книги, предлага мултимедийни услуги и обучения, организира театрални, музикални и разбира се литературни събития. Този вторник деветдесетгодишнината ѝ беше отбелязана в присъствието на представители на всички големи културни институции в страната с честване, концерт, изложби и юбилейна научна конференция „Библиотеката в / и града“.
В репортажа от честването ще чуете заместник кмета по културата доц. Тодор Чобанов, Емилия Милкова, директор на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ – Варна, началника на столичния инспекторат по образованието Ваня Кастрева и председателя на Държавната агенция „Архиви“ Михаил Груев с лични думи извън официалните адреси. Ще чуете и директора на Столична библиотека Юлия Цинзова с очакванията ѝ за бъдещето на най-голямата регионална библиотека в страната.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Невъзможните разговори" – 14-о издание на ACT Фестивала за свободен театър

14-ото издание на ACT Фестивала за свободен театър тази година ще се проведе между 14 и 20 октомври под мотото "Невъзможните разговори" . На 14 октомври от 18.30 часа , вместо с театър, фестивалът ще стартира с дискусията "Невъзможните разговори", чиято тема е посветена на изданието. Организаторите споделят, че: "Невъзможни са разговорите,..

публикувано на 12.10.24 в 08:15
Катерина Бусел

Катерина Бусел: Тангото ни помага да се чувстваме живи по време на война

Как се танцува социално аржентинско танго по време на война? Защо двама души от Киев не спират да преподават, въпреки въздушните атаки всеки ден в украинската столица, и как "тангообщността" в града помага за сражаващите се на фронта – коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Катерина Бусел и Антоний Мат , учители по аржентинско танго в..

публикувано на 11.10.24 в 16:05

Клетите създания на Алистър Грей

Наричат го "Патриарх на шотландския съвременен ренесанс" в литературата на Британските острови. Алистър Грей (1934-2019) е писател и художник, който сам илюстрира книгите си.  През голяма част от своя живот той пише романа "Ланарк: Живот в четири книги"(1981), който у нас излиза през 2002 година.  Романът му "Клети създания" беше публикуван..

публикувано на 11.10.24 в 13:27

Фаталисти ли сте?

В редакция "Хумор и сатира" не сме фанатични фаталисти, но дойде ли 13-и, не го подминаваме без грам уважение, както ще се уверите в  неделя, веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", които в чест на тринайстия ден от месеца имат заглавия с 13..

публикувано на 11.10.24 в 13:14
Христина Дечева и скулптурите ѝ от хартия и метал

Хартиени скулптури ни канят да влезем в "Градски разговори"

До 28 октомври в парка до РЦСИ "Топлоцентрала" стоят скулптурите от хартия и метал на Христина Дечева с общо заглавие "Градски разговори". Това е наградената инсталация след конкурса на София хартиен арт фест и РЦСИ "Топлоцентрала" за изкуство в градска среда. Оприличавана на приказни къщички и едновременно с това на фантастични животни,..

публикувано на 11.10.24 в 12:30