Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Помните ли композитора Стефан Ременков?

Най-вероятно повечето хора биха отговорили на този въпрос отрицателно. Българският композитор Стефан Ременков е напълно забравен, въпреки че е създал значително по размер творчество - 86 опуса с високо качество. Тази година отбелязваме 95 години от неговото рождение и 30 от смъртта му на 30 октомври 1988 г.

Стефан Ременков  е  роден на 30 април 1923 г. в Силистра, в учителско семество. От дете учи пиано. Завършва гимназиалното си образонавние в Кюстенджа, участва във Втората световна война на фронта, а след  завръщането си  следва Музикалната академия - пиано при Димитър Ненов и композиция при Панчо Владигеров и Веселин Стоянов. Между 1950/55 г. е астистент по музикални форми при Веселин Стоянов в Музикалната академия. Една година специализира в Московската консерватория при Арам Хачатурян. През 80-те години звукозаписната фирма "Балкантон" издава три грамофонни плочи с негови творби, много негови произведения бяха записани и в БНР.


Сред музикалните произведения на Стефан Ременков са операта „Ганем“, оперетата „Грешките са наши“ по текстове на Радой Ралин, мюзикълът „Принцът и просякът“ по Марк Твен, балетът “Непокорените“, пет симфонии, симфоничната поема “Фаетон“, три концерта за пиано и оркестър, Концерт за виолончело, Концертна фантазия за цигулка и оркестър, Концертна рапсодия за пиано и оркестър, Рапсодия за кларинет и оркестър,10 прелюда за пиано, Струнен квинтет, струнни квартети, Трио, сонати за пиано, за цигулка, за флейта, хорови и солови песни, филмова музика и др.

Чуйте в звуковия файл рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" - с музикално изпълнение, в което участва и самият Стефан Ременков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14