Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Дебелянов и ангелите“ на Пловдивския театър гостува в София

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: nationaltheatre.bg

Пловдивският драматичен театър „Николай Масалитинов“ тръгна на турне в края на октомври с един от най-силните си спектакли - „Дебелянов и ангелите“. След гостуването си в Стара Загора и Бургас, тази вечер актьорите ще представят спектакъла в Народния театър „Иван Вазов“.
„Дебелянов и ангелите” проследява последните дни от живота на поета, загинал на 29-годишна възраст на фронта, по време на Първата световна война. Постановката е на Диана Добрева, а автор на драматургичния текст е Александър Секулов, за когото идеята тръгва от книгата „Слепият градинар“ на проф. Валери Стефанов.
„Избрах Дебелянов, защото той е знак за българския народ за чист лирик. Ако Яворов е образът на трагичния поет, Ботев е образът на революционера поет, то Дебелянов е синоним на чистата лирика, на трепета на сърцето, на това, което означава поезията в нейната изключително чиста и интимна същност. Как така едно момче на 29 години, което загива и няма собствена книга, се превръща в еталон за български поет?! Това е изумителна работа на националното съзнание, изумителна работа на духа на един народ, който припознава този, който го изразява. В този смисъл превръщането му от един „тих“ поет в национален знак за поезия, е нещо изумително и Дебелянов е изключителен пример, изключителен случай в българската литература. Исках в спектакъла Дебелянов да бъде млад, да бъде жив и да бъде достоверен. Спазили сме много от историческата истина в репликите на Дебелянов, има много скрити цитати от негови писма, диалози, които той е водил и по-късно са били записвани. Но в края на краищата това е една лична, моя представа за Дебелянов, а не документално представление“, разказа в „Артефир“ драматургът Александър Секулов.
В образа на Димчо Дебелянов се превъплъщава актьорът Ненчо Костов, избран за ролята след кастинг. На сцената му партнират Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян и Патриция Пъндева. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а музиката - на Петя Диманова.

Спектакълът ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ още пет пъти до края на този театрален сезон. Следващото представление е на 28 януари. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите нива на поезията

Федя Филкова издаде най-новата си книга „Толкова е кратко“ с избрани стихотворения от 1969 до 2019 г. Дълбоко промислена книга, в която можем да проследим творческия път на поетесата. Въпреки че първата ѝ книга излиза през 1982 след десетгодишно „ходене по мъките“, както самата тя пише, днес може да се каже, че стихотворенията на Федя Филкова не са..

публикувано на 24.05.20 в 12:52
Светослав Добрев, актьор

Актьорът Светослав Добрев: Словото и изкуството са кауза

В това, което се прави в театъра, има най-малко измама, най-малко лъжа. Хората, които се занимават с изкуство и с театър са честни, първо, към себе си, и второ, честни към онези очи, които ги гледат от салона. Защото това пространство не търпи измамата, лъжата... Търпи искрените чувства, искреното споделяне. Това каза в "Семейно радио" Светослав Добрев,..

публикувано на 24.05.20 в 09:54

„Библиотекарката от „Аушвиц“ – история за силата на куража и надеждата

От най-мрачните глави в историята на човечеството излиза една история за кураж и надежда, и за ролята и значението на книгите.  Романът "Библиотекарката от Аушвиц" на Антонио Итрубе изважда от забравата един невъзпят герой. Това е Алфред Хирш, който тайно създава училище, което разполага с най-малката нелегална обществена библиотека, съществувала някога...

публикувано на 23.05.20 в 09:35

Литература, наука и три слънца

За трилогията „Земното минало“ от китайския писател фантаст Лиу Цъсин се твърди, че е явление в световната фантастика. Първата му част „Трите тела“ вече излезе в превод на български от китаиста Стефан Русинов. Именно тази първа част, публикувана през 2006 година, която би могла да бъде четена и като самостоятелен роман, прави името на автора..

обновено на 22.05.20 в 17:11

„Заедно без теб“ – филм за бягството от самия себе си

„Заедно без теб“ за 30 часа. Толкова ще имате на разположение, за да гледате късометражния филм, който интерпретира реалната история на Владимир Пелов и Радослав Колев – мъжете с дългогодишни присъди за убийство, които през 2018 година успяха да избягат от Софийския централен затвор посред бял ден. Премиерата на филма е тази вечер (22 май) от 18 часа..

публикувано на 22.05.20 в 15:55