Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Дебелянов и ангелите“ на Пловдивския театър гостува в София

БНР Новини
Сцена от спектакъла
Снимка: nationaltheatre.bg

Пловдивският драматичен театър „Николай Масалитинов“ тръгна на турне в края на октомври с един от най-силните си спектакли - „Дебелянов и ангелите“. След гостуването си в Стара Загора и Бургас, тази вечер актьорите ще представят спектакъла в Народния театър „Иван Вазов“.
„Дебелянов и ангелите” проследява последните дни от живота на поета, загинал на 29-годишна възраст на фронта, по време на Първата световна война. Постановката е на Диана Добрева, а автор на драматургичния текст е Александър Секулов, за когото идеята тръгва от книгата „Слепият градинар“ на проф. Валери Стефанов.
„Избрах Дебелянов, защото той е знак за българския народ за чист лирик. Ако Яворов е образът на трагичния поет, Ботев е образът на революционера поет, то Дебелянов е синоним на чистата лирика, на трепета на сърцето, на това, което означава поезията в нейната изключително чиста и интимна същност. Как така едно момче на 29 години, което загива и няма собствена книга, се превръща в еталон за български поет?! Това е изумителна работа на националното съзнание, изумителна работа на духа на един народ, който припознава този, който го изразява. В този смисъл превръщането му от един „тих“ поет в национален знак за поезия, е нещо изумително и Дебелянов е изключителен пример, изключителен случай в българската литература. Исках в спектакъла Дебелянов да бъде млад, да бъде жив и да бъде достоверен. Спазили сме много от историческата истина в репликите на Дебелянов, има много скрити цитати от негови писма, диалози, които той е водил и по-късно са били записвани. Но в края на краищата това е една лична, моя представа за Дебелянов, а не документално представление“, разказа в „Артефир“ драматургът Александър Секулов.
В образа на Димчо Дебелянов се превъплъщава актьорът Ненчо Костов, избран за ролята след кастинг. На сцената му партнират Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, Мария Генчева, Мария Сотирова, Радина Думанян и Патриция Пъндева. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова, а музиката - на Петя Диманова.

Спектакълът ще гостува на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ още пет пъти до края на този театрален сезон. Следващото представление е на 28 януари. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Майстора без уговорки

"Странно раздвоение: душа на съвременник и навици на отшелник. Художникът живее с фанатичния възторг пред едно утре, човекът – с остатъците от едно вчера. Техните противоречия са изгладени подсъзнателно – от фанатизма на първия и равнодушната неподвижност на втория. Но един единствен стремеж създава единството. Защото всъщност властва само творческата..

публикувано на 23.05.22 в 11:10

13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси"

13 български художници направиха съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси".  Изложбата е по идея на Валентин Ангелов и се нарича "Пряко допълнение“. Тя събира в общ експеримент 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две..

публикувано на 23.05.22 в 11:08

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица..

публикувано на 23.05.22 в 09:10

Дечко Узунов – между своето и чуждото

"Дечко Узунов: между своето и чуждото" – така е озаглавена изложбата на големия ни художник в Къща-музей "Дечко Узунов" в Казанлък. Картините са от фонда на Художествената галерия в родния му град, а куратор е Катя Христова.  Ето върху какво акцентира тя в текста за представените творби: "Нишката на дългия му житейски път му дава възможност сам той да..

публикувано на 23.05.22 в 08:45

Театър на сетивата с нови предизвикателства

Театър на сетивата представя отново своите градски утопии в най-новия им вариант – сетивна разходка из целия град. Става дума за серия от необикновени, поетични, сюрреалистични, интерактивни преживявания, вдъхновени от методите на сетивния театър-лабиринт и практиката "сетивните градски пътувания". Тук се работи с понятието за паралелна реалност и..

публикувано на 21.05.22 в 08:10