Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласове от пресата за „Страната на усмивките“

БНР Новини
Плакатът на оперетата на Франц Лехар „Страната на усмивките“ на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

„Страната на усмивките“ е оперета на Франц Лехар с либрето от Лудвиг Херцер, Фриц Льонер-Беда и Виктор Леон. Премиера на оперетата в рамките на тазгодишния оперетен фестивал се състоя на 21 юли в конгресната и театралната зала на Бад Ишъл. Известната творба е била избрана за тазгодишната фестивална програма по повод 70-годишнината от смъртта на композитора.
Романтичната оперета, станала безсмъртна с мелодии като „Твое е цялото ми сърце“ или „Винаги да се усмихваш“ е с големи традиции в Бад Ишъл. В една изпълнена с настроение нова постановка оперетата получи нов блясък чрез режисьора Волфганг Дош и диригентката Даниела Муска. На сцената бяха Томас Блонделе в ролята на Су Чонг, Александра Райнпрехт в ролята на Лиза, Верена Барт-Юрка в ролята на Ми, както и Петер Кратохвил в ролята на Густл.
И към тази оперета пресата не остана безучастна. „Въпреки не-щастливия край: прекрасно лятно удоволствие“, написа австрийският ежедневник „Ди пресе“. „С шумни аплодисменти премиерната публика възнагради втората голяма продукция на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година: оперетата „Страната на усмивките“, допълни регионалният седмичник „Типс“. „Всичко в Бад Ишъл е направено, за да може тази особена оперета да бъде изиграна на сцената“, споделя на страниците си ежедневникът „Горноавстрийски новини“. „Удивителното и възхитителното са се събрали на едно място в Лехар-фестивала в Бад Ишъл.
Художественият ръководител Томас Енцингер е открил в лицето на Томас Блонделе един тенор, който придава на Су Чонг нови, до този момент непознати черти.“ Тази критика помести на страниците си вестникът „Фолксблат“. „Лехар-фестивалът печели точки с втората премиера. След «Цветето от Хавай» новата постановка на романтичната оперета "Страната на усмивките» от Франц Лехар е повече от сполучлива. Бурни аплодисменти!“, написа австрийският ежедневник „Кроненцайтунг“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жените в музиката – нов проект на Датското радио, посветен на жени-композитори

В навечерието на 8 март, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на жените, Европейският съюз за радио и телевизия осъществи нови програми от проекта, озаглавен „Жените в музиката“, който започна през 2019 година. Специално за 8 март 2021 г. Датското радио в сътрудничество с БиБиСи изготви серия от мини-портрети в звук на жени-композитори, които..

обновено на 08.03.21 в 09:14

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

обновено на 07.03.21 в 09:57

Джулиус Рудел и златните години на New York City Opera

На 6 март преди 100 години във Виена е роден Джулиус Рудел. През 1943 започва работа като корепетитор в току-що появилата се New York City Opera. Получава американско гражданство, а на 25 ноември 1944 се качва за пръв път на диригентския пулт. Заглавието никак не е случайно: „Цигански барон“ от Йохан Щраус. Познавачи твърдят, че духът на Виена, ароматът и..

публикувано на 06.03.21 в 08:15
 Явор и Калоян Куманови

Още двама талантливи творци станаха „жертва“ на радио блицинтервю – Калоян и Явор Куманови

Родени в Добрич с разлика от около пет години. Историята им с изкуството започва с музиката и любовта към акордеона. Завършват музикална паралелка на средно училище „Климент Охридски“ в родния си град, със специалност „акордеон“. В Пловдив и двамата завършват АМТИИ със специалност музикална педагогика. След завършване на Академията..

публикувано на 05.03.21 в 18:55

Детски спектакъл-фентъзи „Вълшебната гора“

Имало едно време... Така започва всяка приказка. Ето и тази. „В гората малката Гъбка тъгува – иска да опознае света, да играе, да открива приятели, но е неподвижна. И ето, че Вълшебникът ще и помогне да се движи, но и ще ѝ даде ценен съвет: „В гората има и добри и лоши неща и тя трябва да ги опознае, но и да се пази…“ И наистина ще срещне..

публикувано на 05.03.21 в 12:15