Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Гласове от пресата за „Страната на усмивките“

БНР Новини
Плакатът на оперетата на Франц Лехар „Страната на усмивките“ на Лехар-фестивала в Бад Ишъл

„Страната на усмивките“ е оперета на Франц Лехар с либрето от Лудвиг Херцер, Фриц Льонер-Беда и Виктор Леон. Премиера на оперетата в рамките на тазгодишния оперетен фестивал се състоя на 21 юли в конгресната и театралната зала на Бад Ишъл. Известната творба е била избрана за тазгодишната фестивална програма по повод 70-годишнината от смъртта на композитора.
Романтичната оперета, станала безсмъртна с мелодии като „Твое е цялото ми сърце“ или „Винаги да се усмихваш“ е с големи традиции в Бад Ишъл. В една изпълнена с настроение нова постановка оперетата получи нов блясък чрез режисьора Волфганг Дош и диригентката Даниела Муска. На сцената бяха Томас Блонделе в ролята на Су Чонг, Александра Райнпрехт в ролята на Лиза, Верена Барт-Юрка в ролята на Ми, както и Петер Кратохвил в ролята на Густл.
И към тази оперета пресата не остана безучастна. „Въпреки не-щастливия край: прекрасно лятно удоволствие“, написа австрийският ежедневник „Ди пресе“. „С шумни аплодисменти премиерната публика възнагради втората голяма продукция на Лехар-фестивала в Бад Ишъл тази година: оперетата „Страната на усмивките“, допълни регионалният седмичник „Типс“. „Всичко в Бад Ишъл е направено, за да може тази особена оперета да бъде изиграна на сцената“, споделя на страниците си ежедневникът „Горноавстрийски новини“. „Удивителното и възхитителното са се събрали на едно място в Лехар-фестивала в Бад Ишъл.
Художественият ръководител Томас Енцингер е открил в лицето на Томас Блонделе един тенор, който придава на Су Чонг нови, до този момент непознати черти.“ Тази критика помести на страниците си вестникът „Фолксблат“. „Лехар-фестивалът печели точки с втората премиера. След «Цветето от Хавай» новата постановка на романтичната оперета "Страната на усмивките» от Франц Лехар е повече от сполучлива. Бурни аплодисменти!“, написа австрийският ежедневник „Кроненцайтунг“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2022

1 юли Свири Филхармоничният оркестър на Северногерманското радио с диригент Андрю Манзе. 3.00 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Концерт за цигулка № 2 в до диез минор, оп. 129. Солист: Кристиан Тецлаф (цигулка). 3.32 часа – Пьотр Илич Чайковски (1840-1893), Симфония № в си минор, оп. 74, "Патетична". 4.20 часа – Фриц Брун (1878-1959), Симфония №..

публикувано на 29.06.22 в 13:26

Лейф Уве Андснес с още един албум с музика от Моцарт

Тази сряда (29 юни) екипът на предаването "Музик мания" ще ви представи албума на Лейф Уве Андснес със заглавие "Импулсът Моцарт – 1786", посветен на музиката на австрийския композитор от тази година. Компактдискът е част от по-голям проект на Андснес и камерния оркестър "Малер", като преди време в "Музик мания" се запознахте с предишния албум, в..

публикувано на 29.06.22 в 07:55
Васил Казанджиев

"Надежда за балет" и неговото място на сцената

В Националната художествена галерия, като част от програмата на Международния музикален фестивал "Софийски музикални седмици", на 30 юни ще се проведе световна премиера на концерт-спектакъл "Надежда за балет" по музика на академик Васил Казанджиев. Вдъхновител на проекта е пианистката Надежда Цанова, а за изпълнението са поканени примабалерини Марта..

публикувано на 27.06.22 в 15:45

Димитър Христов за "Копаница-тропаница" и седемстепенното юбилейно меню за следващия творчески сезон

На 27 юни, понеделник, от 20 часа на откритата сцена "Арена София", колодрум Сердика, Оркестърът за народна музика на Българското национално радио ще осъществи концерта "Копаница-тропаница". Кръшни хора ще се вият и всеки е добре дошъл. "Този проект е най-близо до хората, защото те заедно – хванати ръка за ръка ще бъдат редом с нас. Музика..

публикувано на 25.06.22 в 17:05

В памет на Тереза Берганца

На 13 май тази година в Мадрид на 89-годишна възраст завърши земния си път една от прочутите оперни прими на миналия век – Тереза Берганца, испанското мецосопрано, "гранд дамата на пеенето"! "Благодарим ви, госпожо, за тези разговори, които са на високо артистично, духовно и морално ниво. Изчитайки тези не толкова многобройни страници, ние още повече ви..

публикувано на 25.06.22 в 08:15