Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама звездни музиканти

БНР Новини
Стийв Морз и Ема Къркби

Тя има сладкозвучен ангелски глас, който сравняват с поток от сребро, с бистрозвънка камбанка,. Той е покоряващ с майсторството си китарист, който свири на специален инструмент, комбинация от Fender Telecaster и Stratocaster, но използва и още един - китара Music Man. Тя е родена в Англия и се занимава усърдно с изследването на древногръцки и латински текстове в колежа „Съмървил” на Оксфордския университет. Той е роден в САЩ. Отличен ученик в гимназията, е заплашен, че няма да бъде допуснат до зрелостни изпити и ще бъде оставен без диплома за завършено образование, ако не подстриже дългите си коси - годината е 1972… Първоначално за Нея пеенето е по-скоро удоволствие, отколкото стремеж към професионална кариера в тази област, но привлечена от старинната музика, започва обучение в Скола канторум – Оксфорд. Неговите първи музикални спомени са от едногласните и многогласните църковни химни в храма, където баща му бил пастор. Следващият спомен са песните на Хари Белафонте, а когато чува „Бийтълс“, разбира, че тази музика посочва неговия път и негова съдба. Тя е известна и като певицата, която никога не е пяла Верди. Но най-вече като певицата - еталон, прочута със своите интерпретации на творби от староанглийските майстори Джон Даулънд, Хенри Пърсел, Уилям Бърд, Робърт Джонс, Томас Кампиън и още – Алесандро Скарлати, Георг Фридрих Хендел, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт и Йохан Себастиан Бах. За Него Бах също е кумир. Безспорно е влиянието, дошло от немския кантор върху инвенцията и музикалния вкус на китариста. Но и на личности, и групи като Rolling Stones, Beach Boys, Led Zeppelin, CCR, Cream, Jimi Hendrix, Mahavishnu John McLaughlin, Pat Metheny, Jaco Pastorius, C,S&N и др. Нейното име свързваме с Taverner Choir, с ансамблите Consort of Musicke, Academy of Ancient Music, London Baroque, Florilegium, Palladian Ensemble, с Freiburger Barockorchester и Orchestra of the Age of Enlightenment. През 1992 г. Той официално става член на славната британска група „Дийп Пърпъл“. Единици са посветени колко интересен, оригинален, самобитен е като автор на инструментални (предимно) пиеси и като китарист. Потвърждават това онези, които знаят и продукциите му с групата „Дикси Дрегс“. Ето имената на нашите звездни спътници в странстването между барок и рок - Ема Къркби и Стийв Морз.

Вторник, 6 ноември„ от 23.00 часа



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25