Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-и фестивал на модерния балет в Ерусалим е под българска звезда

Снимка: www.pravoslavieto.com

Фестивалът на модерния балет се организира от центъра по танц „Шалем“ в сътрудничество на израелското министерство на културата и спорта и е част от световна верига за международни хореографски фестивали. По традиция фестивалът има конкурсна програма за хореографи, в която тази година има участници от 8 страни. В различните трупи, които ще се състезават, а също в спектаклите извън конкурсната програма, участват около 100 балерини и балетисти. Директори на международни фестивали от цял свят ще избират кого да поканят на своите конкурси. В рамките на международната балетна седмица е предвиден и майсторски клас за обучение на журналисти, които искат да пишат за балет. То е под ръководството на Ори Ланкински. Но най-очакваното събитие е световната премиера на българо-израелската продукция, подготвена от хореографа Живко Желязков – създател и директор на софийския център за сценично движение „Дерида“, специално за израелския балетист Цвика Езикиас. Произведението се занимава с границите на мълчанието: мълчанието като инструмент, мълчанието като навик и сблъсъкът на навиците да мълчиш с желанието да нададеш глас. Цвика е тъмнокож, изключително пластичен балетист. Живко Желязков от 2013 г. е председател на гилдията за сценично изкуство в България, хореограф и художествен директор на около 25 произведения, повечето от които са международни копродукции.

В предните издания на фестивалите ни гостуваха двама представители на балетни центрове от България - единият на танцовия фестивал от Смолян и другият - от „Дерида данс“ от София. Ние самите също многократно пътувахме и участвахме в български фестивали. Първоначално бяхме поканени да направим детска балетна програма в София, а след това съвместна българо-израелска младежка програма. При това няколкогодишно сътрудничество работихме не само в столицата. Тогава ни направиха впечатление нетрадиционните художествени инвенции на Живко Желязков. Това е творец с громен потенциал. Тазгодишният ни фестивал е под „българска звезда“. Готвим се да представим 3 произведения на български автори. Двете са на млади творци, които работят с нашия танцов център, а третият – на Живко Желязков. Първоначално Живко гостува в Ерусалим. След това Цвика репетира в София. Предстои им пак да се срещнат и да поработят преди да покажат танца пред публика. На фестивала ще бъдем свидетели на световната премиера.

Нашият център за танц има 4 направления. Първото е за работа с неинституционални ерусалимски балетни творци. Второто е насочено към различни ерусалимски общности - еврейска, арабска, та дори за силно религиозни зрители, а също и за жени от третата възраст. Третата програма е за професионална подготовка на младежи, напуснали преждевременно училище. При нас изучават да бъдат осветители и озвучители за балетни постановки – много търсени и добре платени професии в цял свят. И четвъртата, но не по важност, е подготвяне на фестивали, симпозиуми, изложби по хореография, както и кратки балетни видеоклипове. В рамките на тази програма с нашата професионална балетна трупа често участваме във фестивали по света и в Израел. Организираме, освен станалия традиционен фестивал на модерна хореография, гостувания на балетни артисти от чужбина, както и на балетисти от страната на столична сцена“ разказа Офра Идел - директор на международния фестивал за модерен балет и на Център за танц „Шалем“ в Ерусалим.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14