Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест

Снимка: архив

В Банско довечера започва фестивалът на планинарското и екстремното кино – Банско филм фест. 100 филма от над 30 държави ще бъдат показани в следващите 5 дни, като за някои от лентите това ще бъде световната премиера. По традиция във фестивала ще участват именити наши и чуждестранни представители на екстремните спортове.

Филмите ще отведат зрителите до най-труднодостъпните и екстремни места на планетата, като те са на границата между документалното и игралното кино.

Банско филм фест е известен със своите звездни гости. Тази година това са германецът Томас Хубер – един от най-големите съвременни катерачи, италианските алпинисти Марио Виелмо и Себастиано Валентини, които за последно видяха Боян Петров под връх Шишапангма, Матиас Майер от Австрия – фрийрайдър със спускания в най-отдалечените точки на Земята, испанският паракатерач Урко Барандиаран, който губи единия си крак при инцидент, но въпреки това има много добри постижения, екстремният скиор от Франция Фредерик Жентет и д-р Волкер Шофел от Германия – лекар към редица експедиции, с премиерни изкачвания в Малайзия и Тайланд.

Програмата на фестивала включва още изложби, презентации, детско кино и представяне на книги.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14