Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева: Привилегия е, че България направи първа филм за мен

Соня Йончева на премиерата на филма 'Sempre Libera'
Снимка: Орлин Огнянов/НДК

В истинско културно събитие се превърна премиерата на документалния филм “Соня Йончева: Sempre libera“ на режисьора и продуцент Георги Тошев в рамките на "Киномания". Блясък привнесе присъствието на самата оперна дива Соня Йончева, която пристигна специално. Тя не се притесни ни най-малко от вниманието на присъстващите зрители, които искаха непременно да я поздравят, да се докоснат до нея, да получат автограф и да се снимат. Възможността за този близък контакт беше наистина изкушаваща. А филмът на Георги Тошев вече беше развълнувал всички с историята на Пепеляшка от Пловдив, достигнала с много усилия и жертви от цялото семейство Йончеви до най-високите върхове в оперното изкуство.

Певицата изрази благодарността си веднага след прожекцията - освен с цветя, тя беше изненадана и с грамота от Министерството на културата за приноса й към българската култура и популяризирането ѝ по света. Заместник-министърът на културата Румен Димитров връчи на Йончева и статуетка – фигура на елен от тракийско съкровище, открито в Севлиевско. 


"За 60 минути да си видиш последните години на професионална активност, а също и моя личен живот - това е наистина голяма емоция. Аз бях между сълзите и смеха през цялото време - сподели Соня Йончева в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", и добави: "Наистина е много голяма привилегия за мен, че именно България този филм първа от всички, въпреки че моят път беше навън. Но тук има един голям артист - Георги Тошев, който така се запали по моя живот, така се запали по тази интрига, дето се върти около мен постоянно, че просто с някакви невероятни усилия на магьосник постигна това и този филм е наистина невероятен резултат!"

Чуйте цялото интервю на Татяна Иванова със Соня Йончева в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Соня Йончева

"Соня Йончева. Sempre Libera"

Голямата българска оперна звезда Соня Йончева пристига в родината специално за официалната световна премиера на филм, посветен на живота и бляскавата ѝ кариера. Филмът „Соня Йончева. Sempre Libera” е създаден от журналиста, режисьор и..

публикувано на 25.11.18 в 23:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14