Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Библиотека на площ от над 15 000 кв. метра на 5 нива откриват в Никозия

Снимка: Архив, БНР

Най-голямата, богата и модерна университетска библиотека в Кипър ще бъде открита днес в Никозия от президента на страната Никос Анастасиадис. Библиотеката ще работи не само за студентската и научна академична общност, но и за широката общественост.

Сградата на новата библиотека и информационен център "Стелиос Йоано" в университета на Кипър - водещото висше учебно заведение в страната, е изградена по проект на световно известния архитект Жан Новел и строителството ѝ струва 33 милиона евро. От тях 8 милиона евро са частно дарение от семейството на известния кипърски индустриалец и филантроп Стелиос Йоано, а останалите средства са осигурени от държавния бюджет и Европейския фонд за регионално развитие.

Библиотеката заема площ от над 15 000 квадратни метра на 5 нива. Тя разполага с много читални, аудитории, мултимедийни зали, компютърни лаборатории. Общо в тях има 900 читателски места, оборудвани с най-съвременни технически средства за ползване на информационни ресурси и научна работа. В новосъздаденото модерно многофункционално пространство ще има над един милион тома книги и печатни издания, над 30 000 електронни книги и издания, 180 бази данни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14