Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Мара Балсамова

Имаме повод в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" да припомним за живота и делото на проф. Мара Балсамова, видна българска пианистка и клавирен педагог - на 2 декември 2018 г. се навършиха 115 години от нейното рождение.

Спомням си я от годините, когато бях студентка в Музикалната академия - колоритна дама и много строга на изпитите. Но нейни ученици са едни от най-известните български пианисти, като Божидар Ноев, Еми Бехар, Иван Ефтимов, Серафима Дятчин, композиторът Петър Ступел, диригентът Пламен Джуров и още много други, и тези резултати проф. Балсамова не е постигала, всявайки страх, а с любоов и внимание.


Няколко щрихи от нейната биография: Родена е през 1903 г. в София. Завършва Виенската консерватория при Вайнгартен, а през 1927 г. се завръща за един сезон в България и изнася много концерти в цялата страна. После отново заминава за Виена, където развива концертна дейност и преподава. През 1931 г. започва преподавателската си дейност у нас - отначало като частен педагог, след това работи с Частната консерватория на Димитър Радев, а от 1938 г. вече преподава в Държавната музикална академия и там остава до пенсионеринето си. От 1951 г. е доцент, след 16 години става професор. Автор е на редица учебни помагала за изучаващите пиано. Умира на 15 август 1985 г. в София.

В Златния фонд на БНР е запазен запис от честването на 80-годишнината на проф. Мара Балсамова, състояло се на 17 януари 1984 г. Чуйте в звуковия файл изказване на видния музиковед Богомил Стършенов и изпълнение на един от най-изявените ученици на проф. Мара Балсамова - проф. Иван Ефтимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три заглавия от големия класически репертоар - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Дон Кихот" от Рихард Щраус и..

публикувано на 14.11.13 в 11:14