Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация настоява за строеж на нова симфонична зала в центъра на София

Снимка: БТА

Да се изгради нова симфонична зала в центъра на София с капацитет 2000 посетители, настояват от Фондация „Богария“. Председателят на фондацията Александър Димитров посочи, че работата на „Богария“ по проекта за залата е започнала преди две години, и за изпълнението му ще са необходими държавно финансиране и дарения. Димитров допълни:

"Само чрез подобен обект ние ще можем да постигнем общо оздравяване на духовността ни, на морала, на етиката, на естетиката, която липсва в обществото. В никакъв случай не трябва да се конфронтира този проект със зала "България". Когато един ден съществува и бъде построена тази бъдеща нова зала, зала "България" трябва да си отдъхне, да ѝ се даде покой месеци, година, две, да се преосмисли нейната функция, нейната роля, нейното място, да се създадат условия и възможности тя да бъде достойно реставрирана, отремонтирана, модернизирана, ако щете, за да може да ѝ се даде нов живот".

От фондацията организираха среща - разговор с музикалната общност за обсъждане на  проекта за залата. Срещата се проведе в камерна зала „България“ на Софийската филхармония. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Строежът на Royal Albert Hall в Лондон (1867-187)

Архитекти и урбанисти ще дискутират изграждането на нова концертна зала в София

Искането за нова симфонична зала в София не е каприз. Не е екстравагантно желание за задоволяване нуждите на една ограничена професионална общност или нейната подбрана публика. Ни най-малко. Ние знаем, че музиката е езикът на Бога. И чувството,..

публикувано на 28.02.18 в 20:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Арабеск" представя първата си за сезона премиера под заглавието "Вива ла класика"

Тази вечер трупата на балет "Арабеск" ще представи на сцената на Музикалния театър първата си за сезона премиера - три танцови миниатюри, обединени от заглавието "Вива ла класика". Заглавието подсказва посоката, в която се насочва "Арабеск". Три..

публикувано на 14.11.13 в 11:14