Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

неделя, 16 декември от 14 часа

Снимка: ebu.ch

За пореден, 23-ти път, програма „Христо Ботев“ на БНР ще предложи на българските слушатели уникалната възможност да станат част от Специалния Коледен ден на Еврорадио - един от най-популярните музикални проекти на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези повече от две десетилетия традицията е неизменна - в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Тази година непосредствените участници в деня, предложили нови концертни програми, са 13 радиокорпорации, включително и Българското национално радио. Концертите ще се излъчват директно в ефира на 36 радиопрограми от 27 страни, сред които 24 европейски държави, Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

14.00 – 18.00 Коледен ден с Цветана Тончева. На 16 декември ще се включим в Коледния ден точно в 14.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио българския принос към деня – концерта на Камерен ансамбъл „Силуети“ в състав: Лилия Жекова, Кристиян Калоянов, Калина Митева и Габриела Калоянова. В програмата: музика от Корели, Марчело, Хендел, Брамс и Малер. Водеща на концерта от Първо студио на БНР е Валерия Христова.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свирят инструменталисти от Финландския бароков оркестър. Солист ще бъде тенорът Юхо Пункери. В програмата: музика от Георг Фридрих Хендел и Георг Филип Телеман.

Следващото ни включване започва точно в 17.00 часа, с концерта на Датското национално радио с участието на знаменитата флейтистка Микела Петри и Датския национален вокален ансамбъл с диригент Олоф Боман. В програмата: музика от Самуел Шайд, Йохан Херман Шайн, Якоб ван Ейк, Йеронимус Преториус, Бо Холтен, Ян Сандстрьом и Микела Петри.

18.00 – 22.00 Коледен ден с Аделина Александрова. Точно в 18.00 започва концертът от Първо студио на Баварското радио в Мюнхен, в който ще участват солисти, Смесеният хор на Баварското радио и Камерен оркестър от Базел, дирижирани от Хауърд Арман. До 20.00 часа ще звучат избрани фрагменти от Коледна оратория на Йохан Себастиан Бах.

В 21.00 започва коледният концерт от Швеция, където в катедрален храм в Тьорн ще пее Шведският камерен хор с диригент Саймън Фипс. В програмата: традиционни коледни песни и творби на Уйлям Бърд, Франц Библ, Франсис Пуленк, Бенджамин Бритън, Арво Пярт, Питър Максуел Дейвис, Ото Олсон, Хюго Алвен.  

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 22.00 часа

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Полиевкт“ на Гаетано Доницети

29.11.1797 г. в Бергамо е роден Гаетано Доницети. 30.11.1848 г. в Неапол е премиера на операта „Полиевкт“ Чудесен повод програма „Христо Ботев“ да представи запис на тази малко позната опера на 29 ноември от 14 часа, тъй като никак не беше лесно да се избере коя от останалите 74 опери да прозвучи. Операта „Полиевкт“ е опера в три действия с либрето на..

публикувано на 29.11.20 в 08:00

Ви-Валди

Светът не вярва в стари богове. Светът не чака нова Богородица. Светът си знае като две и две какво е безизходица. Върти се нощем в тясното легло в безсъние хроническо и нявгашното пещерно тегло днес му изглежда весело, епическо. И стогодишните войни, и бутафорните нашествия, и тези реформаторски вълни без никакви..

публикувано на 28.11.20 в 11:20

„Зигфрид“, трета част на тетралогията „Пръстенът на нибелунга“

За трета поредна съботна вечер (28 ноември от 20 часа) ще имате възможност да се потопите в дълбокия свят на Вагнеровата музикална драма, защото Байройтският фестивал отваря своите архиви. Записите достигат при нас благодарение на сътрудничеството ни по линия на Европейския съюз по радиоразпръскване. На 30 юли 2015 година на сцената в Байройт Кирил..

публикувано на 28.11.20 в 08:00

Сбогуване с Камен Чанев

От началото на деветдесетте години на миналия век на сцените на театрите у нас и на много престижни оперни сцени по света блести звездата на Камен Чанев. Със сигурност има постановка, в която не съм го гледала, но тези, на които съм присъствала (а те са много), са били великолепни. Спомням си го като граф Алмавива от „Севилският бръснар“ на..

обновено на 27.11.20 в 12:05

Нова камерна музика от Първо студио на БНР

Продуцентите Лили Николова и Георги Еленков избират български творби, записани в последните месеци. Във фокус, на 27 ноември от 19.30 часа , ще бъдат композиторите Цанко Цанков, Панчо Владигеров, Красимир Тасков, Александър Текелиев, Димитър Ненов, Иван Спасов, Васил Казанджиев, Трифон Силяновски и Михаил Големинов. Името на Цанко Цанков не е много..

публикувано на 27.11.20 в 08:05