Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушайте „Студио „Червеното пони“ от Пловдив през 2019-а

БНР Новини
На 14 декември екип „Артефир“ постави началото на инициатива, която ще съпътства Пловдив като Европейска столица на културата през цялата следваща година. Идеята така да подкрепим първия български град, спечелил привилегията да бъде културна столица на Стария континент е на Георги Василски – дългогодишен радиожурналист, ръководител в пр. „Христо Ботев“ и главен редактор до деня, в който ни напусна преди три месеца след боледуване. Всъщност, „Студио „Червеното пони“ е неговият последен проект.
Водещи на „Артефир“ в това първо издание бяха Валентина Михайлова и Румен Леонидов, а на „Време и половина“ – Александър Михайлов. Предаването се излъчи от Къщата-музей „Атанас Кръстев / Начо Културата“ с галерия „Червеното пони“. Защо поредицата носи това странно за незапознатия име, какво ще бъде участието на местните културни общности и на гражданите, независимо от професията им, как младите пловдивчани гледат на шанса градът им да е културна столица на Европа, готови ли са всички да осъществят девиза „Заедно“ на практика четири години след обявяването на избора – отговорите ще търсим не само в това предаване, но и в следващите – по едно всеки месец от 2019 година. В първия звуковия файл ще чуете галеристката Рени Николова, писателя Недялко Славов, драматурга на пловдивския театър Александър Секулов, Пенка Калинкова – автор на книгата „Познатият/непознат Пловдив“, Павлина Маринова от галерия L’Union de Paris, представяща изложба на Кольо Карамфилов, Теодор Караколев с коментар за осъществените и неосъществени инфраструктурни проекти в навечерието на 2019-а, артистичния директор на ОФ „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева за първите прояви от програмата.
Във втория звуков файл в „Студио „Червеното пони“ гостуват Стефан Стоянов – зам. кмет на Пловдив, и Тони Симидчиева, председател на регионалната занаятчийска камара.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

20-а Национална среща-семинар на CIOFF има в София на 15 май

Националната секция на CIOFF кани ръководителите на фолклорни ансамбли и фестивални директори да се включат в 20-ата Национална среща-семинар в София на 15 май – каза за „Артефир“ Емил Павлов – председател за България на Националната секция на Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства (CIOFF). Тази среща се..

публикувано на 12.05.21 в 15:58

Нужната работилница

Съвсем навреме, а може би дори с известно закъснение, в края на миналата година в София отвори врати първата по рода си споделена работилница. Нейните 400 квадрата площ и машините, разположени на тях, са достъпни за всеки, който иска да създава, да изработи проекта си, бил той студентски или плод на смело въображение, да експериментира и да се..

обновено на 12.05.21 в 14:27
Петя Ангелова

Актрисата Петя Ангелова: Като стъпиш на сцената, после не можеш да си тръгнеш

„В актьорската професия ме държи любовта към изкуството, в частност – към театъра. Професията е много трудна, няма какво да се лъжем. Но е прекрасна и не бих я заменила с нищо друго. Защото тя може да те срещне с наистина изключителни хора, изключителни истории – нещо, което може само да те обогати и да те развие. Всяка една среща е трамплин към..

публикувано на 12.05.21 в 14:05

Радостта от преподаването

В книгата на Кристоф Вихерт "Радостта от преподаването" Валдорфският метод е представен като „педагогика на отворените врати“. Без поучения и принуди, с основен акцент върху външните и вътрешните страни на училищния живот. Наблюденията на Вихерт приличат на познавателно пътешествие. Авторът превежда читателите през многобройни педагогически и..

публикувано на 12.05.21 в 12:05
Михаела Калинкович

Живот с вкус на щастие

Книгата „Живот с вкус на щастие“ е първа от поредица, посветена на вкуса на живота на консултанта по личностно развитие Михаела Калинкович. Авторката разказва с топлота, вдъхновение и любов за своята лична трансформация и сбъднатите желания и реализирани идеи в продължение на седем години по пътя на личностната промяна. „Живот с вкус..

публикувано на 12.05.21 в 10:31