Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години след Росини

петък, 21 декември от 23 часа

Държавна опера Стара Загора
Снимка: operasz.bg

Ще излъчим част от Гала концерта, състоял се на 7 декември, като част от фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. В него участваха едни от най-изявените млади български оперни певци, хорът и оркестърът на Старозагорската опера. Диригентът Ивайло Кринчев беше избягал от традиционните хитове на Росини и предложи на публиката музика, която рядко може да се чуе по нашите сцени. Бих цитирала оперите „Пътуване до Реймс“, „Жената от Езерото“, „Вилхелм Тел“, „Семирамида“, „Мойсей в Египет“. Разбира се не може без популярни фрагменти и в този концерт това бяха „Пепеляшка“ и „Италианката в Алжир“ – опера, която Старозагорската опера ще представи сценично в съвсем близко бъдеще.
От всички изпълнения избрах да чуете:
• Рондо на Елена от операта „Жената от езерото“ – „Tanti affetti...“ - изпълнява: Мила Михова
• Ария на Асур „Deh ti ferma…” от операта „Семирамида“ - изпълнява Ивайло Джуров
• Дует на Семирамида и Арзаче от операта „Семирамида“ - изпълняват Мила Михова и Петя Петрова
• Ария на Дандини от операта „Пепеляшка“ – „Come…” - изпълнява Валери Турманов
• Ария на Изабела от операта „Пепеляшка“ – „Nacqui…“ - изпълнява Петя Петрова
• Каватина на Семирамида от операта „Семирамида“ - „Bel raggio…” - изпълнява Емилия Иванова
• Квартет и хор от операта „Мойсей в Египет“ - изпълняват Петя Петрова, Емилия Иванова, Ивайло Михайлов, Ивайло Джуров
• Финал на I-во действие из операта „Италианката в Алжир“ (от „Dite, chi e quella femmina… Nella testa ho un campanello…”),  изпълняват Петя Петрова, Емилия Иванова, Мила Михова, Ивайло Михайлов, Валери Турманов, Ивайло Джуров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 август 2024

16 август Изпълнения на вокален ансамбъл "Талис сколарс" с диригент Питър Филипс. 3.00 часа – Орландо Гибънс (1583-1625), O clap your hands (Пляскайте с ръце). 3.06 часа – Томас Талис (ок.1505-1585), Suscipe quaeso Domine (Моля, приеми, Господи). 3.16 часа – Нико Ашер Мули (р.1981), Rough Notes (Груби бележки). 3.26 часа – Уйлям Бърд (1543-1623), Tribue..

публикувано на 14.08.24 в 16:30

Отбелязваме 79-ото издание на Международния фестивал "Пражка пролет"

Международният фестивал "Пражка пролет" тази година беше отбелязан с над 50 концерта в различни точки на Прага. По покана на Чешкия център в София проф. Илия Граматиков посети най-голямото музикално събитие в Чехия. В три издания на предаването "Контемпо" той успя да разкаже малка част от впечатленията си от изключително богатата програма на фестивала...

публикувано на 09.08.24 в 12:30

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", август 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 08.08.24 в 09:05
Камелия Тодорова с Емет Коен трио на Банско джаз фестивал

Всички в джаза

Под наслова "Всички в джаза" от 3 до 10 август  за 27-и път се провежда Банско джаз фестивал. Тазгодишното издание включва 8 дни и вечери джаз с български изпълнители. Гости от 18 страни и 23 концерта на 135 артисти радват публиката. Специално създадени за Банско джаз фестивал международни проекти и колаборации, като този на “Емет Коен трио” (САЩ), ще..

обновено на 07.08.24 в 11:05

Нов конкурс на "Фолклорен извор": "Старите песни на нов глас"

От 1 до 4 август 2024 г. в с. Царевец, община Свищов, ще се провежда Дванадесетият Международен Фолклорен фестивал "Фолклорен извор". За първи път в рамките на фестивала ще се проведе и певческият конкурс "Старите песни на нов глас", организиран в партньорство между БНТ, БНР, сдружение "Фолклорен извор" и "Българско многогласие". Над 4000..

обновено на 02.08.24 в 11:11