Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Ти, непрестанна новина“ – нова книга с поезия от Иван Ланджев

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини
Георги Господинов и Иван Ланджев
Снимка: Владислав Христов

Още преди своята премиера, новата стихосбирка на Иван Ланджев „Ти, непрестанна новина“ се превърна в поетичен бестселър. Редактори на книгата са Георги Господинов и Иван Теофилов.

Иван Ланджев е поет, есеист и сценарист. Доктор по руска класическа литература в СУ "Св. Климент Охридски", където е завършил и философия и културология. Победител в Националния конкурс за поезия "Веселин Ханчев" (2009), носител на Наградата за дебют "Южна пролет" (2011), на наградата "Памет" (на името на Георги Рупчев) (2014), два пъти номиниран за Националната награда за поезия "Иван Николов" (2010; 2014). Освен на „Ти, непрестанна новина“, Иван е автор и на стихосбирките: "По вина на Боби Фишер" (2010) и "Ние според мансардата" (2014).

За най-новата му стихосбирка Иван Теофилов пише: „Още  встъпителното стихотворение с възпламененото  Allergо и с множествата раздвижени драматични аспекти в странната си визия предупреждава, че ще четем поезия, изградена на принципа на параболичното и афористичното  удвояване. И ето особеността на нейната магика: в развръзката на  разразилата се интимна  драма отеква категоричната, заключителна реплика на любимата:”Това са твърде много думи”.  И в душата на любимия  опустошителните думи на раздялата  хукват  в невъобразим трафик, превърнати в безброй нелепи метаморфози из криволиците на омързения му делник. И  тази толкова необичайно  разказана трудна любов, зачената със звездното заклинание: „Ако Бог обича всички, аз обичам само теб”  и приключила катастрофално, ще  се появява и вмъква многократно из житейските плетеници в книгата с все по-ярко  прозиращата  автобиографичност. В сбор от прецизно  обмислени монолози . С усилията на един изострен поглед и една почти неограничена интелектуална свобода. Но този развълнуван поток от изящни  размишления  не заслужава баналното определение „изповедност”. По-скоро всичко изразено тук бих оприличил на своеобразни есета в стихове, одухотворени и потопени  в меката тоналност на скепсиса. И разбира се, с твоето волево упорство придобили  цялостно въздействие на постигнатото.“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36